sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Jeesus ja avioliittoMoni meistä muistanee vielä tämän hetken. Kuva: Holger Motzkau 2010, Wikipedia/Wikimedia Commons.


Joel Kontinen

Jeesus oli radikaali uudistaja. Hän oli aina heikkojen, köyhien ja sorrettujen puolella. Hän oli valmis kaatamaan rahanvaihtajien pöydät ja kutsumaan uskonoppineita kyykäärmeiden sikiöiksi.

Mutta Hän ei siitä huolimatta pitänyt kaikkia traditioita vanhentuneina. Hän piti alkuperäistä Genesiksessä ilmoitettua avioliittomallia ohjeellisena myös aikalaisilleen:

”Mutta luomakunnan alusta Jumala 'on luonut heidät mieheksi ja naiseksi. Sen tähden mies luopukoon isästänsä ja äidistänsä ja liittyköön vaimoonsa. Ja ne kaksi tulevat yhdeksi lihaksi.' Niin eivät he enää ole kaksi, vaan yksi liha. Minkä siis Jumala on yhdistänyt, sitä älköön ihminen erottako." (Mark. 10:6–9)

Jeesus lainasi Genesiksen ensimmäistä ja toista lukua samalla kertaa. Skeptikot uskovat, että ne edustavat kahta toisistaan riippumatonta (ja siis ristiriitaista) luomiskertomusta. Jeesus oli eri mieltä.

Jeesus ei kertaakaan edes viitannut siihen, että avioliitto olisi voinut olla jotain muuta kuin miehen ja naisen välinen pysyvä liitto. Vaikka Hän armahti syntisiä, Hän ei siunannut syntiä vaan sanoi: ”Mene, äläkä enää tee syntiä” (Joh. 8:11).

Valitettavasti monet papit ja kirkon johtajat (esimerkiksi Tutu ja Mäkinen) ovat kääntäneet selkänsä Jeesuksen moraaliopeille ihmisten suosion toivossa.

Vaikka heidän (ja meidän) tulisi pikemminkin totella Jumalaa kuin ihmistä.

.