maanantai 5. syyskuuta 2016

Rio2016: Kreationistiprofessori auttoi brittipyöräilijöitä voittamaan 11 olympiamitalia


Neljän kullan Laura Trott. Kuva: Nicola, Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0).Joel Kontinen

Kun skeptikko Bill Nye väitteli luomisesta ja evoluutiosta Ken Hamin kanssa helmikuussa 2014, hän väitti, että usko luomiseen on haitaksi tieteelle.

Bristolin yliopiston professori Stuart Burgess kumoaa Nyen ennakkoluulon. Hänen mukaansa luomisen ja todellisen tieteen välillä ei ole mitään ristiriitaa.

Professori Burgess ei ole pelkästään teoreetikko. Hän kehitti tutkimusryhmänsä kanssa kilpapyörän ketjut niin, että ne minimoivat kitkan ja maksimoivat voimansiirron.

Brittipyöräilijät voittivat 11 mitalia Rion olympiakisoissa (6 kultaa, 4 hopeaa ja 1 pronssin) Burgessin pyörillä. Suurin kiitos menee tietenkin pyöräilijöille, mutta kyllä Stuart Burgess ansaitsee siitä aimo siivun.

Raamattuun uskovan Burgessin ansioluettelo on varsin vakuuttava: hän on esimerkiksi kehittänyt Envisat-1 -satelliitin aurinkopaneelin ja alle 20 gramman painoisen lentävän robotin, joka matkii sudenkorennon lentoa.

Tutkimusryhmänsä kanssa hän hakee inspiraatiota luonnossa ilmenevistä nerokkaista ratkaisuista eli biomimetiikasta.

Hän uskoo Genesiksessä kuvailtuun luomiseen ja sanoo, että esimerkiksi ylisuunnittelu on osoitus luomisesta. Hän on myös tutkinut ihmisen ja apinoiden kasvolihasten eroja ja osoittanut, että meillä on niitä liki kaksi kertaa (50 vs. 26) niin paljon kuin apinoilla.

Ihminen voi tämän vuoksi viestiä huomattavasti vivahteikkaammin kuin vaikkapa simpanssi.

Lähde:

Bell, Philip. 2016. Olympic Gold-winning bike design. Creation.com (5.9.).