maanantai 19. joulukuuta 2016

Australian abojen tähtitieteen taidot häkellyttävät evolutionisteja


Kuva: Steve Jurvetson, Creative Commons (CC BY 2.0).
Joel Kontinen

Astronomi Ray Norris tunnustaa New Scientistissa pystyvänsä tunnistamaan 20 tähteä yötaivaalta. Hänen aboystävänsä Bill Yidumduma Harney sen sijaan kykenee identifioimaan kolmisen tuhatta tähteä.

Norris on opiskellut tähtitiedettä kahdessa Ison-Britannian yliopistossa (Cambridge ja Manchester), kun taas Harney oppi lukemaan yötaivasta Pohjois-Australian aboyhteisössä avaamatta avaruustieteen tiedekunnan ovea.

Norris arvelee, että abot ovat tarkkailleet tähtiä jo ennen Stonehengen ja pyramidien aikaa, suunnistaneet niiden avulla ja välittäneet tietonsa suullisesti jälkipolville.

Euroopasta tulleet siirtolaiset pitivät aboja primitiivisinä, hädin tuskin ihmisinä. Mutta vaikka abot eivät osanneet kirjoittaa, heillä oli jo tuhansia vuosia sitten taitoja, joista voisimme olla kateellisia.

Näyttänee siltä, että usko evoluutioon on synnyttänyt täysin virheellisen kuvan menneisyydestä.

Neandertalilaisten piti olla äärimmäisen primitiivisiä, mutta nyt tiedetään, että he esimerkiksi lämmittivät kotiluolansa, käyttivät lämmintä vettä, purjehtivat Kreikan saaristossa ja rakensivat luolaansa mini-stonehengen.

Norris arvelee, että abot suunnistivat meritse Australiaan tähtien avulla ja ehkä myös keksivät tähtitieteen paljon ennen muita.


Lähde:

Norris, Ray. 2016. Were Aboriginal Australians the first astronomers? New Scientist (14.12.).