tiistai 11. helmikuuta 2020

Evolutionistien temppu: Pluton sydän ohjaa sen ilmakehän liikkuvuutta

Kuva: NASA/JHUAPL/SwRI
Joel Kontinen

Pluton sydän pumppaa typen hallitsemaa ilmaa sen ympärille.

Pluton jäinen sydän lyö.

Kääpiöplaneetan kuuluisa sydämenmuotoinen ominaisuus, jonka NASA: n New Horizons -avaruusalus löysi heinäkuun 2015 lentotapahtumansa aikana, ohjaa ilmakehän liikkuvuuskuvioita Plutossa, uusi tutkimus ehdottaa.

Suurin osa toiminnasta tapahtuu sydämen vasemman lohkon kohdalla. Se on 1000 kilometriä leveä typpijäätasanko, nimeltään Sputnik Planitia. Tämä eksoottinen jää höyrystyy päivän aikana ja tiivistyy taas jääksi yöllä aiheuttaen typpituulia, tutkijat määrittivät. (Pluton ilmakehää hallitsee typpi, kuten maan päällä, vaikka kääpiöplaneetan ilma on noin 100 000 kertaa ohuempi kuin hengitetty ilma.)

”Pluton ilmakehä ja tuulet - vaikka ilmakehän tiheys on hyvin pieni - voivat vaikuttaa sen pintaan", sanoi tutkimusta johtava Tanguy Bertrand, astrofysiikka- ja planeettatutkija NASA: n Ames-tutkimuskeskuksessa Kaliforniassa.

Ja länsisuunta on sinänsä mielenkiintoinen, kun otetaan huomioon, että Pluto pyörii itään akselillaan. Kääpiömaapallon ilmakehä siis käyttäytyy oudosti, tutkimusryhmän jäsenet sanoivat.
Bertrand ja hänen kollegansa tutkivat New Horizonsin keräämiä tietoja avaruusaluksen 2015 ohittaessa Pluton läheltä. Tutkijat suorittivat myös tietokonesimulaatioita Pluton typpisyklin ja sään, etenkin kääpiömaapallon tuulen mallintamiseksi.

Tämä työ paljasti länsituulten todennäköisen esiintymisen – tuulet, jotka puhaltavat vähintään 4 KM pinnan yläpuolella ja nopeasti liikkuvan tuulen lähempänä maata, joka seuraa Sputnik Planitian länsireunaa.

Reunaa rajoittavat korkeat kalliot, jotka näyttävät vangitsevan Sputnik Planitia -alueen sisäpinnan tuulet hetkeksi ennen kuin ne pääsevät länteen, uusi tutkimus ehdotti.

"Se suurelta osalta johtuu ympäristön topografiasta tai erityispiirteistä", sanoo samassa lausunnossa planeettatutkija Candice Hansen-Koharcheck, Tucsonissa, Arizonassa, sijaitsevasta planeettatieteellisestä instituutista.

"Olen vaikuttunut siitä, että Pluton mallit ovat edenneet siihen pisteeseen, että voi puhua alueellisesta säästä", lisäsi Hansen-Koharcheck, joka ei ollut mukana uudessa tutkimuksessa. New Horizonsin Pluton avaruusalus paljasti, että kääpiöplaneetta on paljon monimutkaisempi ja monipuolisempi kuin kukaan oli luullut. Siinä on korkealle kohoavia jäävuoria ja outo "teräväsärmäinen" maasto fotogeenisen sydämen lisäksi (jonka virallinen nimi Tombaugh Regio löytäjänsä Clyde Tombaughin mukaan).
Uusi tutkimus, joka julkaistiin verkossa tiistaina (4. helmikuuta) Journal of Geophysical Research: Planeetat, vahvistaa ja laajentaa jo aikaisemmin Plutosta oletettuja asioita.

"Sputnik Planitia voi olla yhtä tärkeä Pluton ilmastolle kuin valtameri on maan ilmastolle", Bertrand sanoi. "Jos poistetaan Sputnik Planitian - Pluton sydämen - ei ole samaa kiertokulkua." .

Tämä tutkimus on vain yksi keino estää sitä, että Pluto on vuosimiljoonia vanha.

Lähde:

Wall, Mike. 2020. Pluto's famous heart powers icy winds on the dwarf planet. Space.com 7. 2.