perjantai 24. heinäkuuta 2020

Loppiaisen sanoma nykyisin






Joel Kontinen

Friedrich Schillerin yliopiston (Saksa) ja Louisiana State Universityn tutkimusryhmä on selventänyt frankincense-hartsista valmistetun luonnollisen tuotteen tulehduksen vastaisen vaikutuksen molekyylimekanismeja. Entsyymillä 5-lipoksigenaasi on avainasemassa, ohjelmoimalla normaalisti tulehdusta edistävä entsyymi anti-inflammatoriseksi proteiiniksi.

Erään kerran kolme itämaan tietäjää toivat vastasyntyneelle Jeesukselle kullan lisäksi myös suitsuketta ja mirhaa. ”Vielä tänäkin päivänä suitsuke on arvokas lahja", sanoo prof. Oliver Werz Friedrich Schillerin yliopistosta, "Hapsu, joka on uutettu piikkipuun kuoresta, sisältää anti-inflammatorisia aineita, jotka tekevät siitä sopivan muun muassa astman, nivelreuman tai ekseeman hoitoon", hän selittää.

Apteekkari Werz ja hänen tiiminsä ovat tutkineet frankincense-hartsin ja sen komponenttien tulehduksen vastaista vaikutusta useita vuosia. Nyt Jenan yliopiston tutkijat ovat onnistuneet yhdessä Yhdysvaltain kollegoiden kanssa paljastamaan boswellic-hapon, aineen, joka vastaa frankincensen tulehduksellisesta vaikutuksesta, molekyylimekanismin. He esittelevät tuloksensa Natural Chemical Biology lehdessä.
Kiderakenneanalyysit paljastavat missä aktiiviset aineet kohdistuvat tulehdukselliseen entsyymiin.

Lähde:

Friedrich Schiller University of Jena. 2020. Change of direction in immune defense: Frankincense reprograms inflammatory enzyme. Phys.org 12.5.