torstai 12. toukokuuta 2022

Kottaraiset kertovat Luojasta

 

Kuva: Ronen Zvulun/ Reuters.

Joel Kontinen

Harvat asiat ovat näyttävämpiä – tai hätkähdyttävämpiä – kuin suuri lintuparvi, joka pyörii pään yläpuolella synkronoidussa tanssissa taivaalla. Nyt tutkijat ovat selvittäneet, kuinka nämä lentäjät tulevat niin lähelle toisiaan törmäämättä silti toisiinsa.

Tutkijat keskittyivät kottaraisiin (Sturnus vulgaris), jotka lentävät yleensä suurissa parvissa. He säätelivät tietokonemalleja, kunnes he keksivät mallin, jonka näytöllä näkyvät linnut käyttäytyivät kuin oikeat linnut. Haasteena oli selvittää, kuinka suuret parvet säilyttävät tietyn nopeuden, vaikka niiden sisällä olevat yksilöt kulkevat nopeammin ja hitaammin. Salaisuus, jonka tiimi raportoi äskettäin Nature Communicationsissa, on "marginaalinopeuden hallinta": linnut, jotka lentävät 8–18 metriä sekunnissa, hidastavat tai kiihdyttävät nopeuttaan helposti pysyäkseen lähellä muita lintuja.

 Mutta ne kieltäytyvät muuttamasta nopeutta niin paljon, että se voi johtaa parven hajoamiseen. Nämä käytökset auttavat varmistamaan, että eläimet pysyvät toistensa perässä, mutta eivät koskaan lennä niin hitaasti – tai niin nopeasti – että lentäminen yksin tai yhdessä tulee mahdottomaksi. Nämä nopeustarkastukset auttavat myös selittämään, miksi kaikkien kottaraisten keskimääräinen nopeus on noin 12 metriä sekunnissa, riippumatta siitä kuinka suuria parvet ovat, tutkijat sanovat.

He huomauttavat, että muut lintulajit, jotka muodostavat parvia, käyttävät todennäköisesti samanlaista strategiaa ja että marginaalinopeuden säätelyllä voi olla rooli kaikenlaisessa yhteisessä käyttäytymisessä biologisissa järjestelmissä, olipa kyse sitten bakteerien, soluryhmien, hyönteisparvien tai laumojen liikkumisessa. Näitä koordinoituja liikkeitä ohjaavat periaatteet voivat jonain päivänä auttaa insinöörejä keksimään droneja ja muita synkronisesti toimivia robotteja, he lisäävät.

Taidoillaan kottaraiset osoittavat, että evoluutio ei pidä paikkaansa Taidoillaan kottaraiset osoittavat, että on olemassa älykäs suunnittelija. 

Lähde:

Pennisi, Elizabeth, 2022. How do giant flocks of birds stay in such tight formations? Science 10.5.