lauantai 14. toukokuuta 2022

Korallien syönti ja kasvu perustuvat älykkääseen suunnitteluun

 


Kuva: Igor Adameyko/ Wienin  lääketieteellinen yliopisto.


Joel Kontinen

Riuttaa rakentava koralli voi ruokailla tehokkaammin käyttämällä pieniä karvamaisia ​​rakenteita luomaan ruokaa kuljettavia kuljetinhihnoja niiden pinnalla kulkevaa vettä käyttäen.

Korallit, jotka muodostavat riuttoja, koostuvat tuhansista pienistä eläimistä, joita kutsutaan polyypeiksi, ja jokaisella on suu, jota ympäröivät pehmeät lonkerot. Jokaisen polyypin pinta on peitetty pienillä hiuksilla, joita kutsutaan värekarvoiksi.

Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että polyypit voivat käyttää värekarvansa muodostamaan pystysuuntaisia ​​virtoja, jotka nostavat vettä – ja kaikkea, mikä siinä on– ylös ja pois riutan pinnasta. Tämän uskotaan auttavan poistamaan mahdollisesti haitallisia mikrobeja ja roskia korallin pinnalta ja mahdollisesti myös vetämään ruokaa alas korallia kohti. Nyt tutkijat ovat tarkastelleet toista virtojen muotoa, jota väreet tuottavat: vaakasuuntaisia ​​virtoja, jotka kuljettavat merivettä ja korallilimaa riutan pinnalla. He havaitsivat, että nämä virrat yhdistävät yksittäisten polyyppien suuta toisiinsa. "Tämä tutkimus tuli todella tyhjästä. Lisäsimme alun perin fluoresoivia helmiä korallipintoihin toista koetta varten ja huomasimme, että ne alkoivat liikkua mielenkiintoisella tavalla”, kertoo Igor Adameyko Wienin lääketieteellisestä yliopistosta.

"Joten seurasimme tätä ja havaitsimme, että jokaisessa testaamassamme korallissa oli vaakasuuntaisia ​​virtoja, jotka yhdistävät yksittäiset polyypit yhdeksi organismiksi, mikä mahdollistaisi polyyppien jakamaan ruokaa [kuten planktonia]."

Adameyko ja hänen kollegansa suorittivat tutkimustaan ​​koralleista Karibialla ja Australian Suurella valliriutalla. He lisäsivät fluoresoivia helmiä tai mustia hiilihiukkasia useiden korallilajien pinnoille ja ottivat videoita hiukkasten liikkeistä noin 10 minuutin ajan. Luomalla mallin helmien ja hiukkasten liikkumisesta he havaitsivat, että jokainen korallilaji muodosti pinnallaan ainutlaatuisen järjestelyn limaa kuljettavista virroista.

.”Uskomme koralli haluaa koordinoida polyyppeja, jotta jos yksi polyyppi ei tarttunut ruokaan, ruoka voidaan kuljettaa seuraavalle näitä vaakasuuntaisia ​​reittejä pitkin", Adameyko sanoo. 

 "Jokaisella polyypillä on omat alueet, joista ne keräävät hiukkasia, mikä vähentää kilpailua ravinnosta polyyppien välillä", Adameyko sanoo. Lisätyötä tarvitaan kuitenkin sen varmistamiseksi, että polyypit todella hyötyvät ravitsemuksellisesti näistä virroista, koska tässä tutkimuksessa arvioitiin vain syötäväksi kelpaamattomien helmien ja hiukkasten virtausta ruoan sijaan. Vaikka tutkimus on alkuvaiheessa, parempi ymmärrys siitä, miten korallit toimivat ja ruokkivat, voi lopulta auttaa suojelutoimissa, Adameyko sanoo.

Korallien liikkeet johtuvat älykkäästä suunnittelusta. Evoluutio ei saisi sellaista aikaan.

Lähde:

Wong. Carissa. 2022.  Coral reefs have conveyor belts of mucus running across their surface New Scientist 12.5.