keskiviikko 4. toukokuuta 2022

Elämme parhaassa mahdollisessa paikassa

 


Kuva:Peter Crowther

Joel Kontinen  

 Kuvittele, että olet jumiutunut valtavaan, ominaisuuksettomaan laajuuteen. Minne tahansa katsotkin, riippumatta siitä, kuinka pitkälle matkustat, kaikki näyttää samalta. Se kuulostaa ahdistavalta unelta. Usko tai älä, mutta tämä on maailmankaikkeus, jossa elät. Jos loitonnat tarpeeksi kauas läheisten tähtien ohi Linnunradan kautta galaksijoukkojen ja niitä yhdistävien filamenttimaisten rakenteiden luo, ja jatkat sitten, lopulta kaikki alkaa näyttää sileältä ja yhtenäiseltä, minne tahansa katsotkin.

 Vai onko se? Tätä ajatusta, jonka mukaan kosmos näyttää suurimmassa mittakaavassa suurelta osin samalta paikasta tai suunnasta riippumatta, kutsutaan kosmologiseksi periaatteeksi, ja se tukee parasta teoriaamme maailmankaikkeuden kehittymisestä.

 Kosmologeille se on evankeliumia. Mutta jotkut harhaoppiset kyseenalaistavat nyt periaatteen ja viittaavat tuoreisiin todisteisiin siitä, että jopa suurimmassa mittakaavassa kosmos ei ole vain möykky, vaan myös pohjimmiltaan irrallinen.

Jos he ovat oikeassa, se kaataisi kosmologian. Meidän olisi aloitettava universumin evoluutiokuvaus tyhjästä – ja mahdollisesti jopa myönnettävä, ettei tähän päivään mennessä voi olla yhtä mallia, joka pystyisi kuvaamaan sitä.

Jos he ovat oikeassa. Useimmat kosmologit eivät ole kovin vakuuttuneita. Samanlaisia ​​haasteita on nähty ennenkin, he kohauttavat olkapäitään. Silti horisontissa on laskenta, sillä tavalla tai toisella kosmologinen periaate – jota niin pitkään pidettiin koskemattomana – on vihdoin ajamassa empiiristä haastetta.

Lähde:

Lewton, Thomas. 2022, Controversial claim that the universe is skewed could upend cosmology,  New Scientist  27.4.