lauantai 12. maaliskuuta 2022

Evoluutio ei muokkaa lajeieista tuntemattomia

 


Kuva. Andreas Trepte CC BY-SA 2.5. 

Joel Kontinen

Luonnontieteilijälle maailma on täynnä suruja: sukupuuttoja, ikivanhojen metsien kuolemia, tulipaloja ja tulvia. Mutta evoluutiobiologiaan uskova tiedemies on toivekkaampi.

Evoluutioprosessi jatkuu lakkaamatta. Jos mitään muutosta on tapahtunut, ihmiset ovat saaneet sen kiihtymään. Kun katsoo tarpeeksi tarkasti, näkee uuden maailman kehittyvän ympärillämme. Sen voi todistaa Lontoon metrossa, jossa jyrisevien junien ohella uusi hyttyslaji on kehittynyt. Ja se ei ole yksin. Vuosisatojen ajan evoluutioprosessien uskottiin tapahtuvan hidasta jääkauden vauhtia verrattuna päivittäisen kokemuksen nopeuteen. Viime vuosikymmeninä olemme kuitenkin ymmärtäneet, että evoluutio voi tapahtua todella nopeasti, jopa muutamassa päivässä, kuten covid-19:ää aiheuttava virus on osoittanut.

Kuten Rob Dunn väittää kirjassan A Natural History of the Future, tämä kehitys tapahtuu kaupungeissamme suhteettoman nopeasti. Nämä kaupunkimaisemat saattavat tuntua kaukana Galapagossaarista ja muista villeistä paikoista, joissa darvinistien mukaan evoluution säännöt paljastettiin ensimmäisen kerran, mutta mikään ihmisten suorittama ympäristön puuhailu tai tuho ei voi kirjoittaa luonnon sääntöjä uudelleen.

Ja evolutionistien mukaan voimme lakeja huomioimalla tehdä ennusteita siitä, millaisia ​​uusia lajeja syntyy radikaalin biologisen muutoksen kautta, joka tapahtuu enimmäkseen huomaamatta, aivan nenämme alla. Olisimme saattaneet ennakoida tämän nopean kaupunkikehityksen jo kauan sitten niiden ansiosta

Tässä jutussa evoluutiolle on annettu aivan oma merkitys. Se ei ole vain lajien muutosta vaan jälkeläisten kehittyminen paremmaksi.

Äskettäin Suomen lehdistössä oli juttu citykaneista. Vaikka darvinistinen evoluutio ja luonnonvalinta sekoitetaan tavan takaa toisiinsa, kesyjen kanien pienehköillä muutoksilla ei ole mitään tekemistä evoluution kanssa. Luonnonolot ja kanien perimä ovat vain tehneet tyhjäksi sen, mitä ihminen on jalostuksellaan saanut aikaiseksi. Kani pysyy silti kanina.

Kesykanin sukupuu on täynnä villejä kaneja, niin kuin kaikilla nykyisin elävillä koirilla on sukupuussaan susia.

Genesiksestä tuttu lajiensa mukaan -periaate on edelleenkin varteenotettava selitys sille, miten eläimet muuttuvat ja miten ne eivät muutu.

Lähde:

Dunn, Rob. 2022.Creatures living in our cities are evolving in some surprising ways. New Scientist 9.3.