tiistai 8. maaliskuuta 2022

Tutkijat löysivät uuden liskolajin fossiilista 

Kuva:  Čerňanský et al. 

Joel Kontinen 


Paleontologit ovat löytäneet uuden liskolajin Myanmarin kaivoksesta löydetystä meripihkan palasta. Juan Diego Daza, Sam Houston State Universityn biologisten tieteiden laitoksen apulaisprofessori, on mukana uudessa tutkimuksessa, joka löysi uuden fossiilisen liskolajin.

Äskettäin Scientific Reportsissa julkaistu tutkimusyhteistyö kuvaa scincoideans-nimisen liskojen ryhmän ensimmäistä selkeää edustajaa. Ryhmään kuuluu nykyään skinkit eli kaivajaliskot, panssaroituja liskoja ja yöliskoja tai ksantusiideja. Mielenkiintoista on, että fossiili muistuttaa eniten yöliskoja, joita tavataan nykyään vain Amerikan lounaisosassa, Keski-Amerikassa ja Kuubassa, puolen maailman päässä Myanmarista.

Dazan mukaan tämä uusi fossiililisko muistuttaa yöliskoja morfologisten ominaisuuksien osalta, erityisesti sen suomujen järjestelyn osalta, jotka luurangon osien ohella ovat säilyneet meripihkassa. Jopa herkät silmäluomet ovat näkyvissä, paljastaen eron nykyaikaisista yöliskoissa, joissa silmäluomet sulautuvat läpinäkyväksi skaalaksi, kuten käärmeissä.

Yleensä liskot ja muut fossiilit hautautuivat meripihkaan Nooan ajan vedenpaisumuksessa.

On erikoista, että Myanmarista löydetty fossiili on 110 miljoonan vuoden ikäinen, Ylensä ne ovat olleet 100 miljoonan vuoden ikäisiä.

Lähde: