torstai 9. maaliskuuta 2023

Robotin käsi voi tarttua mihin tahansa lämpimiin kohteisiin Kuva: Swee Ching Tan.  

Joel Kontinen

Pehmeästä muovista valmistetut robottitarttujat sulavat lämmössä, mutta puinen vaihtoehto hoitaa homman ihan hyvin.

Useimmat robottikäsitarraimet on valmistettu pehmeästä muovista, joka voi poimia esineitä vahingoittamatta niitä, mutta se sulaa korkeissa lämpötiloissa, tai metalleista, joissa on monia liikkuvia osia, jotka ovat jäykkiä ja monimutkaisia käyttää.

Puusta valmistettua robottia voidaan käyttää erittäin kuumissa ympäristöissä ja se säilyttää silti herkän kosketuksen. Singaporen kansallisen yliopiston Swee Ching Tan ja hänen kollegansa ovat kehittäneet puisia tarttuja, jotka on valmistettu 0,5 millimetrin paksuisista kanadalaisen vaahteran palasista.

Tässä on kyse älykkäästä suunnittelustaOn entistä vaikeampaa olla huomaamatta älykästä suunnittelua luonnossa. Hiljattain Nature julkaisi tutkimuksen hämähäkin silkistä. Artikkelin kieli oli yllättävää:


Naturen mukaan “optimaalisen funktion takaava erinomainen [exquisite] suunnittelu” on tunnusomaista luonnon materiaaleille. Kirjoittajat mainitsivat verisuonten joustavuuden, luun lujuuden ja helmiäisen vahvuuden esimerkkeinä tällaisesta suunnittelusta.

Artikkelin varsinainen aihe oli hämähäkin silkin ominaisuudet. 
Hämähäkin verkossa on ”ylivertaisia mekaanisia ominaispiirteitä”, joita myös insinöörien tulisi hyödyntää tuotekehittelyssään.

 Lähde:

Wilkins, Alex, 2023. Wooden robot hand can lift objects and withstand high temperatures, New Scientist 4. 3.