torstai 7. heinäkuuta 2011

Lisää todisteita Kaifaksen historiallisuudestaKaifaksen sukulaisen Mirjamin ossuari ei ole yhtä kuuluisa kuin kuvassa näkyvä Jaakobin, Jeesuksen veljen luukirstu, mutta sekin kertoo Raamatun luotettavuudesta. Kuva Wikipediasta.

Joel Kontinen

Kaksi vuosituhatta vanha ossuari eli luukirstu on tuorein todiste Raamatun historiallisesta luotettavuudesta. Israelilaiset arkeologit ovat tutkineet haudanryöstäjiltä kolme vuotta sitten takavarikoitua kirstua ja päätyneet siihen, että sekä ossuari että siihen kaiverrettu teksti ovat aitoja.

Teksti on varsin kiinnostava: ”Mirjam, Jeshuan pojan, Beth Imristä kotoisin olevan Maasjan papin Kaifaksen tytär”.

Uudessa testamentissa kerrotaan Kaifas –nimisestä ylipapista. Pappissukuun kuuluva Kaifas saattoi hyvinkin olla hänen sukulaisensa, koska Israelissa pappeus oli periytyvää ja koska vain varakkailla (esimerkiksi ylipapeilla ja tämän sukulaisilla) oli varaa luukirstuihin.

Tel Avivin ja Bar Ilanin yliopiston arkeologit tutkivat ossuaria voimakkailla mikroskoopeilla siltä varalta, että se olisi väärennös.

Israelin muinaislöydöistä vastaava virasto Israel Antiquities Authority ilmoitti kesäkuun lopussa, että se pitää ossuaria aitona.

Jälleen kerran arkeologia vahvistaa sen, että Raamattu kertoo todellisista ihmisistä, jotka elivät tiettynä historiallisena aikana. (Voit lukea Raamatun historiallisuutta tukevista arkeologisista löydöistä lisää tästä, tästä, tästä ja tästä.)

Lähde:

Israeli scholars say 2,000-year-old burial box linked to Bible’s high priest is genuine. The Washington Post 29.6. 2011.