sunnuntai 3. heinäkuuta 2011

New Scientist pui Neuvostoliiton ajan yritystä risteyttää ihminen ja simpanssiIlja Ivanov yritti todistaa kokeellisesti, että ihminen polveutuu apinoista. Kuva Wikipediasta.Joel Kontinen

Helmikuussa 1926 venäläinen biologi Ilja Ivanov purjehti Ranskan Guineaan pyydystämään simpansseja kokeisiinsa. Hän halusi tuottaa vauvan, joka olisi puoliksi ihminen ja puoliksi apina.

Cambridgen yliopiston Venäjän historian asiantuntija Alexander Etkind arveli äskettäin New Scientistissa, että bolševikit halusivat näin osoittaa, että Raamattu oli väärässä ja Darwin oikeassa. Ivanov esitti asiansa Neuvostoliiton tiedeakatemialle osana uskonnonvastaista kamppailua. Ihmisen ja apinan hybridi todistaisi evoluutiosta, pönkittäisi neuvostotiedettä ja olisi kaiken lisäksi tehokasta uskonnonvastaista propagandaa.

Etkindin mukaan neuvostojohtajilla saattoi tosin olla huomattavasti henkilökohtaisempi syy tukea Ivanovin kokeita. Ivanov yritti verenvaihdoilla pidentää ihmisen elinikää. Vanhenevat bolševikit saattoivat siis hyvinkin turvautua häneen yrittäessään estää rappeutumistaan.

Ivanovin kokeet epäonnistuivat. Kaivattua apinaihmistä ei syntynyt. Genesiksen ensimmäisen luvun lajiensa mukaan – periaate kertoo, miksi hän ei olisi edes teoriassa voinut onnistua.

Lähde:

Pain, Stephanie. 2011. The forgotten scandal of the Soviet ape-man. New Scientist 2670, 48-49.