torstai 15. syyskuuta 2011

Postia tohtori DawkinsilleRichard Dawkins sai postia.
Joel Kontinen


Skotlantilainen pastori David Robertson luki Richard Dawkinsin kirjan The God Delusion (suom. Jumalharha) ja päätti vastata ateismin lipunkantajana tunnetulle kristinuskon vastustajalle.

The Dawkins Letters (Christian Focus Publications, 2007) koostuu kymmenestä kirjeestä, joista jokainen käsittelee jotain ateistien hellimää myyttiä. Ensimmäinen niistä julkaistiin myös Dawkinsin nettisivuilla, mutta pian ateistitoverit nostivat siitä niin äänekkään mekkalan, että muita kirjeitä ei huolittu sinne.

Päivä osakeyhtiö julkaisi Robertsonin kirjan suomeksi vuonna 2008. Kirjeitä tohtori Dawkinsille paljastaa Dawkinsin argumenttien heikkouden (mikä ei ole yllätys, kun tällä on pinttynyt tapa väittää perättömyyksiä), mutta siinä missä Dawkins ärsyttää tahallaan, Robertson on herrasmies, joka muistaa hyvät käytöstavat myös maailmankatsomusten välisessä keskustelussa eikä menetä malttiaan.

Robertson olisi voinut antaa enemmän painoa Raamatun arvovallalle. Nyt välistä tuntuu siltä, että kirjeet sivuuttavat luomisnäkökulman liian hätäisesti ja painottavat kristittyjen tiedemiesten näkemyksiä enemmän kuin esimerkiksi Genesistä. Robertson ei kerro suoraan omaa näkemystään luomisen ajankohdasta eikä mekanismista.

Kaikki teistiseltä kuulostavat vaihtoehdot näyttävät kelpaavan Robertsonille, myös evoluutio, kunhan Jumalalla on jotain tekemistä sen kanssa. Hän luettelee joukon tunnettuja kristittyjä evolutionisteja, etenkin Francis Collinsin ja Alister McGrathin, mutta mainitsee yhden ainoan kreationistisen kirjan.