tiistai 8. huhtikuuta 2014

Vulkaaniset purkaukset Merkuriuksessa kertovat sen nuoresta iästä

Merkuriuksen purkaukset hämmästyttävät tähtitieteilijöitä. Kuva: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington.Joel Kontinen

Monien muiden planeettojen ja kuiden tavoin CSaturnuksen kuu Titan ja Jupiterin kuut Io ja Europa) myös Merkurius tarjoaa arvoituksia aurinkokunnan 4, 5 miljardin oletettuun ikään uskoville tiedemiehille.

Planeetalla havaitut vulkaaniset purkaukset eivät sovi yhteen sen naturalistisen synnyinteorian kanssa. Purkauksia aiheuttavien aineiden olisi pitänyt kiehua pois jo Merkuriuksen lapsuudessa.

Vuonna 2008 NASA:n Messenger-luotain havaitsi tuhkaa ja purkautumisaukkoja. Timothy Goudge (Brown University, Providence, Rhode Island) kollegoineen tutki Messengerin vuodesta 2011 lähtien ottamia tarkempia kuvia.

He huomasivat, että suurin osa purkautumisaukoista oli törmäyksistä kertovien kraatterien sisällä, joten niiden on täytynyt syntyä myöhemmin. He yrittävät ratkaista pulman olettamalla, että Merkurius syntyi kauempana Auringosta ja siirtyi myöhemmin kiertämään sitä lähempänä.

Havainnot haastavat nebulaarihypoteesiin perustuvan syntyteorian. Ne kertovat – jos haluamme kuunnella – siitä, että Merkurius on oletettua nuorempi.

Lähde:

Aron, Jacob. 2014. Volcanic blasts hint that Mercury is a migrant planet. New Scientist (7.4.).