maanantai 9. maaliskuuta 2015

Evoluutio selittää kaiken, ainakin hammastutkija Irma Thesleffin mukaan


Vaikka vompatti on pussieläin, sen hampaat kasvavat niin kuin jyrsijän hampaat.Joel Kontinen

Evoluutio selittää, miksi jyrsijän etuhampaat eivät lakkaa kasvamasta. Evoluutio myös selittää, miksi ihmisen hampaat eivät kasva niin kuin jyrsijöillä. Näin akateemikko Irma Thesleff valisti kuulijoitaan YLE:n tiedeykkösen haastattelussa.

Eivätkä evoluution selitykset lopu tähän. Evoluutio selittää myös sen, miksi sisiliskolle kasvaa uusi häntä mutta ihmiselle ei kasva uutta raajaa. Ihminen on menettänyt tämän kyvyn "evoluution aikana".

Professori Thesleff myöntää, ettei hän tiedä miksi.

Kehitysoppi on kuin taikuri, joka voi tarvittaessa vetää kaniineja hatustaan, mutta aina niitä ei kaiketi saada sinne takaisin, jos ne pomppivat liian kauaksi.

Välillä darvinistin mielikuvitus laukkaa niin vauhdikkaasti, että hän ei itsekään muista, miten hän sinne joutui.

Esimerkiksi Richard Dawkins on toistuvasti muistuttanut meitä siitä, että luonnonvalinta on sokea eikä pysty ennakoimaan kehitystä.

Jotkut tosin yrittävät kiertää tämän esteen vetoamalla darvinistiseen preadaptaatioon eli esimerkiksi piirre x on kehittynyt luonnonvalinnan ansiosta ja jossain vaiheessa luonnonvalinnalle tulee ahaa-hetki, jolloin se keksii, mihin x:ää voisi hyödyntää.

Professori Thesleffin mukaan evoluutiolla näyttäisi olevan teleologisia taipumuksia tai ainakin jonkinlainen kyky ennustaa ainakin ihmisen poskihampaan kehitystä, koska ”kaikkeen löytyy oikeastaan evoluutiosta syy. ”

Dosentti Lennart Saari on sitä vastoin kuvaillut luonnonvalintaa giljotiiniksi, joka karsii eläinpopulaatiosta huonon aineksen pois.

USA:n tiedeakatemian jäsen Philip Skell on kritikoinut darvinistista tarinointia siitä, että sillä voidaan selittää oikeastaan mitä tahansa. Tällaisen mallin haittapuoli on siinä, että sitä ei voida testata, joten se on kokeelliseen luonnontieteen ulkopuolella.

Lähde:

YLE Tiedeykkönen: Tähtiä on irrallaan galakseista, solut osaavat erilaistua ja terveisiä Etelämantereelta. (20.2.2015).