maanantai 5. lokakuuta 2020

Vettä Marsissa

Image courtesy of NASA/GSFC. 

  Joel Kontinen 

Evolutionistien etsikää vettä, sieltä löytyy elämää -kampanja on vaihteeksi ottanut kohteeksi Marsin. Marsin pinnalta kerran löydetyt vesijäämät voivat olla piilossa muutamassa pienessä järvessä Punaisen planeetan etelänavan alapuolella, ja uuden tutkimuksen mukaan lisää saattaa olla olemassa. 

Nyt evolutionistit epäilevät, että Mars saattoi olla järvien peitossa noin 4 miljardia vuotta sitten. Vuosikymmenien ajan tutkijat ovat epäilleet, että vesi piilee Marsin polaaristen jääkerrosten alapuolella, aivan kuten täällä maapallolla. 

Vuonna 2018 tutkijat havaitsivat todisteita tällaisesta säiliöstä Punaisella planeetalla - merkkejä järvestä, halkaisijaltaan noin 19 kilometriä ja piilossa noin 1,5 km paksun jään alla Marsin etelänavalla. Tuolloin tutkijat sanoivat, että tämän maanalaisen vesialtaan tutkiminen voi antaa oivalluksia Marsin menneisyydestä ja nykyisyydestä. 

Tutkijoilla oli kuitenkin paljon enemmän kysymyksiä kuin vastauksia järven ja sen veden alkuperästä, koostumuksesta ja pitkäikäisyydestä. Uudessa tutkimuksessa saadakseen lisätietoja tästä piilotetusta vedestä tutkijat käyttivät MARSIS-tutkaäänimittaria Euroopan avaruusjärjestön Mars Express -avaruusaluksella skannatakseen epäiltyä maanalaista järveä ympäröivän 250 x 300 kilometrin alueen. Tutkijat analysoivat tutkatiedot tekniikoilla, joita on aiemmin käytetty etelän jäätiköiden alla olevien järvien havaitsemiseksi Etelämantereella. Tutkijat vahvistivat aiemmin havaitun järven nestemäisen luonteen, kaventamalla sen mitat noin 20 x 30 kilometrin kokoisiksi. He eivät voi sanoa, kuinka syvälle tämä järvi ulottuu, koska MARSIS-radioaallot eivät pääse tunkeutumaan suolaiseen veteen, kertoi Space.comille tutkimuksen tekijä Elena Pettinelli, Rooman Roma Tre -yliopiston geofyysikko. Lisäksi Pettinelli ja hänen kollegansa tunnistivat kolme muuta järveä, joiden koko oli luokkaa 10 x 10 kilometriä. Kuivan kiven riutat erottavat nämä pienemmät vesilevyt pääjärvestä. 

Tutkijat ehdottivat, että nämä järvet ovat poikkeuksellisen suolaisia. Korkea suolaveden pitoisuus säilyttäisi niiden vesinesteen huolimatta Marsin etelänavan jäätiköiden pohjan erittäin kylmistä olosuhteista. Vaikka Marsin napajää saattaa sulaa hieman keskipäivän lämpötilojen vuoksi, tutkijat eivät pidä todennäköisenä, että tällaiset käynnissä olevat prosessit muodostivat nämä järvet. Sen sijaan tutkijat ajattelevat, että tämä suolavesi voi olla jäännöksiä suuremmasta vesistöstä, joka on nyt kadonnut pinnalta, ja se voi olla miljoonia tai jopa miljardeja vuosia vanha, Pettinelli sanoi. 

Tutkijat ovat harkinneet mahdollisuutta, että geoterminen toiminta olisi saattanut sulattaa napajään muodostamaan maanalaisia järviä, mutta tämä selitys oli uskottava vain silloin, kun tällaisia vesimuodostumia oli vain yksi. Useiden järvien muodostaminen tällä tavalla saattaa vaatia valtavan geotermisen poikkeaman. "En usko, että se on fyysisesti mahdollista, kun otetaan huomioon se, mitä tiedämme", Pettinelli sanoi. Sen sijaan nämä järvet ovat saattaneet muodostua Marsin menneisyyden lämpimämmän ilmaston vuoksi, Pettinelli sanoi. "Tämä on monimutkainen vesijärjestelmä, ei vain yksi lampi", hän sanoi. "Se viittaa siihen, että olosuhteet, jotka loivat nämä järvet, saattoivat olla levinneet enemmän koko alueelle, että sen ympärillä voi olla muita järjestelmiä." Kaiken kaikkiaan, jos nämä järvet "ovat jäänteitä vedestä, joka oli kerran pinnalla., Se on varmasti voinut olla hyvä elinympäristö elämään", Pettinelli sanoi. 

Ihanteellisen tapa tutkia tällaista potentiaalista elämää olisi porata 1,5 kilometriä syvä reikä jäähän, mikä ei ole mahdollista käytettävissä olevalla tekniikalla, hän sanoi. "Silti ehkä jonain päivänä voidaan ottaa näyte siellä olevasta pinnasta, jotta löydämme mielenkiintoista tietoa", Pettinelli sanoi. Tulevaisuudessa tutkijat haluavat etsiä samanlaisia järviverkkoja muualta Marsin etelänavalta ja ehkä myös pohjoisnavalta, Pettinelli sanoi. 

Lähde: Choi, Charles Q . 2020. 4 supersalty lakes may be hiding under the ice cap at Mars' south pole.  Live Science 30.9.