perjantai 5. maaliskuuta 2021

Neandertalilaiset kykenivät puhumaan

 


Kuva: S. ENTRESSANGLE/E. DAYNES/SCIENCE PHOTO LIBRARY.

Joel Kontinen

Neandertalilaisten korvien virtuaaliset rekonstruoinnit osoittavat, että heillä oli sama fyysinen kyky kuulla kuin nykyihmisillä, ja he voisivat myös tuottaa samat äänet kuin me.

 "Emme tiedä, onko heillä ollut kieli, mutta ainakin heillä oli kaikki tarvittavat anatomiset osat, jotta heillä olisi voinut olla sellainen puhe kuin meillä", sanoo Mercedes Conde-Valverde Alcalán yliopistosta Espanjassa. "Ei niin, että heillä olisi sama kieli, englantia, espanjaa, tai mitään tällaista. Mutta jos kuulisimme heidän puhuvan, tunnistaisimme heidän olevan ihmisiä. " Conde-Valverde ja hänen kollegansa loivat lääketieteellisen kuvankäsittelyohjelmiston avulla neandertalilaisten ulko- ja keskikorvan onteloiden virtuaaliset rekonstruoinnit, jotka perustuvat kallojen CT-kuvauksiin.

 Näillä malleilla he pystyivät määrittämään äänialueen, jonka neandertalit kuulivat, ja siten todennäköisesti myös tuottamaan puhetta. Tätä tekniikkaa on aiemmin käytetty puheen ja kuulon tutkimiseen muilla muinaisilla ihmisillä ja simpansseilla.

 Joukkue teki samoin myös ryhmälle fossiileja, jotka tunnetaan nimellä Sima de los Huesos hominiinit ja joiden evolutionistien uskovat olevan neandertalalaisten välittömiä esi-isiä. Tulokset osoittivat, että toisin kuin näillä esi-isillä, neandertalalaisilla oli sama kuulokyky kuin nykypäivän ihmisillä. Neandertalilaisten kuulo optimoitiin kohti nykykielissä usein esiintyvää konsonanttien tuotantoa, kuten "s", "k", "t" ja "th", Conde-Valverde sanoo.

 Vaikka emme tiedä, tarkoittaako tämä heidän henkistä kykyään kielen kehittämiseen, Conde-Valverde sanoo, että lviimeisimmät arkeologiset todisteet, mukaan lukien kivityökalujen käyttö, korujen valmistus ja taide, viittaavat neandertalalaisten monimutkaiseen käyttäytymiseen, joka voisi osoittaa kielitaidon.

"On yhä vaikeampaa hylätä se tosiasia, että heillä todennäköisesti oli jonkinlainen puhe", sanoo Dan Dediu Lumièren yliopistossa Lyon 2: ssa Ranskassa. Se oli todennäköisesti hyvin samanlainen kuin meidän, mutta ei identtinen, hän sanoo.

Nyt tiedetään, että neandertalinihmiset hautasivat kuolleet, valmistivat soittimia, käyttivät kamomillaa ja kärsämöä mausteinapurjehtivat Kreikan saaristossa, olivat taitavia luolataiteilijoitatekivät taidokkaita työkalujakäyttivät sulkakoristeita, puhdistivat hampaanvälinsä hammastikuilla ja kykenivät puhumaan.

Genesikseen perustuvan mallin mukaan neandertalilaiset olivat täysin ihmisiä. He olivat Nooan jälkeläisiä, jotka elivät vedenpaisumusta seuranneella jääkaudella Euroopan karuissa oloissa.  He olivat Aadamin jälkeläisiä niin kuin mekin.

Vedenpaisumus myös sekoitti ajanmääritystä ja synnytti valtavat hiilivarastot kaikkialle maailmaan.


Lähde:

Charles, Krista , 2021. Neanderthal ears were tuned to hear speech just like modern humans,  New Scientist  1.3.