tiistai 9. maaliskuuta 2021

Mustekala pystyy näkemään lonkeroillaan

 


kuva: albert kok, CC BY-SA 3.0

Joel Kontinen

 Tursas on naamioitumisen mestari.

Tutkijat ovat havainneet, että  mustekalat voivat "nähdä" valon lonkeroillaan, vaikka niidet silmät olisivatkin pimeässä. Kun mustekalan lonkerot havaitsevat valon, kahdeksanlonkeroinen olento vetää lonkerot lähelle kehoaan.

Koska mustekalat hahmottavat yleensä huonosti ruumiinsa, tämä monimutkainen vaistomainen käyttäytyminen saattaa auttaa suojaamaan lonkerot lähellä olevilta petoeläimiltä, joita he muuten eivät aistisi. Tutkijat ovat jo pitkään tienneet, että mustekalan lonkerot reagoivat valoon. Niiden iho on peitetty pigmentillä täytetyillä elimillä, joita kutsutaan kromatoforeiksi, jotka muuttavat refleksiivisesti väriä altistuessaan valolle. Nämä kromatoforit ovat vastuussa mustekalan väriä muuttavista naamiointi-supervoimista. 

Itse asiassa tutkien näitä valon aiheuttamia kromatoforivasteita Tal Shomrat ja Nir Nesher Israelin Ruppinin akateemisesta keskuksesta huomasivat jotain outoa. Tuolloin laboratorionsa perustutkinto-opiskelija suuntasi kirkkaita valoja lonkeroihin saadakseen aikaan kromatoforivasteen. Mutta mustekala toimi odottamattomalla tavalla. Se veti lonkeronsa itseään vasten. Tutkijat laittoivat tursaan pimeään laatikkoon, jossa olevasta reiästä se voisi lonkerollaan saada ruokaa. Kun lonkeroon suunnattiin valo, tursas veti lonkeronsa takaisin.

Tursas on  elävä fossiili, jota on vaikea erottaa nykyajan tursaista.

Tursas on suunniteltu ällistyttävän älykkäästi uhmaamaan darvinistisia selittelyjä.
L
ähde:   

Duke,Cameron. 2021.  Octopuses Can 'See' Light With Their Arms   Live Science 8,3,

 

t