keskiviikko 24. maaliskuuta 2021

Tuhannet kottaraiset muodostavat valtavan linnun muotoisen parven


 Kuva: James Crombie, fair use doctrine.

Joel Kontinen


Tämä hämärän lähestyessä otettu poikkeuksellinen kuva näyttää fantasiaelokuvan kohoavalta linnulta. Todellisuudessa se on kottaraisparvi - valtava määrä lintuja, jotka liikkuvat mahtavana massana taivaalla. Kottaraisparven uskotaan muodostavan parvia suojautuakseen saalistajilta. Kuvajournalisti James Crombie otti kuvan Lough Ennellin, järvellä, lähellä Mullingaria Irlannissa, yli 50 vierailun jälkeen, joissa hän otti satoja laukauksia.

 Kottaraisparveen voi kuulua jopa satoja tuhansia lentäviä kottaraisia, vaikka harvoin parvet ovat yhtä valtavia kuin tämä. Kottaraisten uskotaan muodostavan parvia suojautuakseen saalistajilta, kuten muuttohaukoilta, koska yksilön erottaminen niin suuren määrän joukosta on paljon vaikeampaa. Linnut voivat koordinoida lentoaan, koska ne reagoivat naapureihinsa niin nopeasti. Yksikään kottarainen ei johda parvea. Sen sijaan kukin yksilö reagoi, kun naapuri muuttaa suuntaa tai nopeutta.

Tiedämme nyt, että kottaraiset tekevät tämän noin seitsemän linnun  ryhmissä: jokaisen pienen yksikön liikkeet kasvavat nopeasti koko liikkeeksi, mikä johtaa muodonmuutosmassoihin. Se, miten linnut onnistuvat välttämään törmäyksiä, on edelleen hieman mysteeri, mutta yksi ajatus viittaa siihen, että kun tietyt kottaraiset aloittavat käännöksen, päätös leviää muun parven läpi kuin aalto.

Lähde::

IL ,Gege. 2021. Thousands of starlings fly together to make an enormous bird New Scientist 17.3.