sunnuntai 10. lokakuuta 2021

Darvinistien murhe: trilobiiteillä oli tarkat silmätKuva: Brigette Schoenemann

Joel Kontinen

Darvinistien mukaan trilobiitit elivät kambrikauden alkuvaiheesta (521 miljoonaa vuotta sitten) permikauden loppuun (252 miljoonaa vuotta sitten) valtameren pohjalla. Jotkut niistä saattoivat olla saalistajia, jotka metsästivät vesimatoja, vaikka useimmat olivat raadonsyöjiä tai planktonin syöjiä.

30. syyskuuta Scientific Reports -lehdessä julkaistun uuden tutkimuksen mukaan niiden tunnusomaisin piirre oli "hyperyhdistelmäsilmät", joissa oli satoja linssejä, oma hermoverkko signaalien käsittelyyn ja lähettämiseen sekä useita optisia hermoja.

Tämä on vastoin evolutionistien käsityksiä, jonka mukaanalkuaja eliöiden silmät olivat pieniä ja kehittyivät sen jälkeen tarkoiksi. Tämä uusi tutkimus todistaa, että jo evoluution alussa eliöillä on tarkat ja kehittyneet silmät.

Nykypäivän niveljalkaiset, kuten sudenkorennot ja sirkkaäyriäiset eli mantisravut, tunnetaan myös voimakkaista yhdistelmäsilmistä.

Lähde:

Thompson, Joanna . 2021. This trilobite was equipped with a 'hyper-eye' never seen before in the animal kingdom. Live Science 8.10,