tiistai 12. lokakuuta 2021

Pluton ilmakehä heikkenee 

Kuva: NASA/JHU-APL.

Joel Kontinen

Pluton ilmakehä heikkenee, kun tämä entinen planeetta kulkee yhä kaueummaksi Auringosta.  

Kun Pluto kulki tähden editse 15. elokuuta 2018., Southwest Research Institute -tutkimuslaitoksen johtama tähtitieteilijäryhmä oli sijoittanut kaukoputkia lukuisiin paikkoihin Yhdysvalloissa ja Meksikossa tarkkailemaan Pluton ilmapiiriä, koska se oli hetken aikaa taustavalaistu.

Tutkijat käyttivät tätä okkulointitapahtumaa mitatakseen Pluton heikon ilmakehän ja löysivät vakuuttavia todisteita siitä, että se on alkanut kadota ja jäätyä takaisin Pluton pinnalle Pluton liikkuessa kauemmas auringosta.

Okkulointi kesti noin kaksi minuuttia, jona aikana tähti häipyi näkyvistä, kun Pluton ilmakehä ja kiinteä osa kulkivat sen edessä. Nopeus, jolla tähti katosi ja ilmestyi uudelleen, määritteli Pluton ilmakehän tiheysprofiilin.

Nämä tiedot osoittavat, että Pluton pintapaine laskee ja että sen typpiatmosfääri tiivistyy muodostaen jäätä sen pinnalle kohteen liikkuessa pois auringosta.

Jos Pluto on 4,5 miljardia vuotta vanha, niin se olisi kiertänyt aurinkoa nyt yli 18 miljoonaa kertaa. Tämä tarkoittaa sitä, että ilmakehä on lämmennyt ja jäätynyt niin monta kertaa.

 

Lähde: 

 Southwest Research Institute, 2021.  SWRI Scientists Confirm Decrease in Pluto’s Atmospheric Density. South west Research Institute 6.10.