perjantai 8. lokakuuta 2021

Koirat muistavat lelujen nimet vielä 2 kuukautta sen jälkeen, kun niille muistutetaan niistä

 


Kuva:Sannse CC BY-SA 3.0

 

Joel Kontinen


Evolutionistit uskovat, että simpanssit ovat meidän sukuamme, ja että ne voivat oppia ihmisten sanoja,mutta esimerkiksi papukaija voi ylittää simpanssin taidot.

Nyt on käynyt ilmi, että koirat voivat oppia jopa 12 uutta sanaa viikossa ja yleensä silti muistaa ne kahden kuukauden tauon jälkeen.

Jotkut koirat yhdistävät esineitä sanoihin ja niiden sanasto voi ylittää 100 termiä. Ne voivat saada ihmisen sanoja nopeuksilla, jotka ovat samanlaisia ​​kuin 1-vuotiailla ihmisvauvoilla

Tutkijat löysivät kuusi bordercollieta, joiden keski-ikä on 3,6 vuotta ja sanasto 26 sanaa. Kolme urosta ja kolme naarasta asuvat Yhdysvalloissa, Brasiliassa, Espanjassa, Alankomaissa, Norjassa ja Unkarissa.

Tutkijat lähettivät koirille kuusi lelua ja omistajat opettivat koirille niiden nimet ja noutamaan nimetyn lelun lelukasasta, jossa oli myös koiran vanhoja leluja.

Sitten tutkijat lähettivät laatikon, jossa oli 12 uutta lelua, ja prosessi toistettiin. Kaikki koirat toivat onnistuneesti takaisin vähintään 11 lelua.

Viisi koiraa muisti kaikki lelunimet kuukauden kuluttua ja neljä koiraa muisti kaikki tai melkein kaikki kahden kuukauden kuluttua.

Näin koirat voittavat simpanssit.

Tutkimus julkastiin Royal Society Open Science-lehdessä.

 Lähde;

 Lesté-Lasserre Christa. 2021, Gifted dogs can learn 12 words in a week and remember them for months New Scientist 5. 10. .