maanantai 8. toukokuuta 2023

Evolutionitit löysivät 25 000 vanhaa vanhan ihmisen DNAtaKuva: Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology. 


Joel Kontinen


Denisovan luolasta Siperiassa löydetty lävistetty hirvenhammas

Noin 25 000 vuotta sitten hirven hampaan riipukseen imeytynyt DNA on antanut vihjeitä muinaisesta naisesta, joka käytti sitä.

Hammas, jota käytettiin kaulakorun helmenä, Sitä imeytyi luultavasti henkilön hiestä, kun riipus oli hänen kaulassaan. 

Marie Soressi Leidenin yliopistosta Hollannista ja hänen kollegansa pystyivät hammasta vahingoittamatta erottamaan DNA:n uudella prosessilla, jonka kehittäminen kesti kahdeksan vuotta. Tekniikka saattaa paljastaa ennennäkemättömiä yksityiskohtia muinaisten väestöjen sosiaalisista tavoista ja sukupuolirooleista, Soressi sanoo.

"Ensimmäistä kertaa voimme yhdistää kohteen yksilöihin", hän sanoo. ”Joten esimerkiksi tekivätkö ja käyttivätkö luuneuloja vain naiset vai myös miehet? Ovatko luukärkiset keihäät vain miesten vai myös naisten tekemiä ja käyttämiä? Tämän uuden tekniikan avulla voimme vihdoin alkaa puhua siitä ja tutkia yksilöiden rooleja heidän biologisen sukupuolensa tai geneettisen identiteetin ja perhesuhteiden mukaan.

 Tiedemiehet ovat usein epäilleet, että muinaiset työkalut, aseet, koristehelmet ja muut käsityönä tehdyt esineet sisältävät niihin koskeneiden ihmisten DNA:ta. Mutta DNA:n poistaminen näistä esineistä tarkoittaa tyypillisesti osien poistamista analysointia varten, mikä aiheuttaa pysyviä vaurioita. "Emme todellakaan halunneet tehdä sitä", Soressi sanoo.

Soressi ja hänen kollegansa testasivat lukuisia kemikaalien ja kuumennusmenetelmien yhdistelmiä 10:llä aiemmin paleoliittisista luolista Ranskassa kaivetuilla esineillä saadakseen selville, voitaisiinko DNA:ta houkutella muinaisista esineistä tuhoamatta niitä. He havaitsivat, että niiden asettaminen natriumfosfaattiliuokseen ja lämpötilan nostaminen asteittain 21 °C:sta 90 °C:seen johti suhteellisen suurten ihmis-DNA-määrien vapautumiseen ilman vaurioita näytteille.

Sitten ryhmä testasi menettelyä toisella 15 luolista kaivetulla luunäytteellä. Geneettinen sekvensointi paljasti DNA:ta monilta eri ihmisiltä – luultavasti tiedemiehiltä ja teknikoilta, jotka olivat työskennelleet esineiden parissa vuosien ajan, Soressi sanoo.

 

Lähde:

Lesté-Lasserre , Christa, 2023.  DNA from 25,000-year-old bone pendant reveals woman who wore it.  New Scientist 3.5.