torstai 18. toukokuuta 2023

Elämän synty on darvinistinen ongelma

 


Kuva: Shutterstock Ye.Maltsev. 

Joel Kontinen

"Se on yksi näistä suurista kysymyksistä, joista olemme todella tietämättömiä tässä vaiheessa", sanoo Lena Vincent NASA:n Jet Propulsion Laboratorysta Pasadenassa, Kaliforniassa. " Suhtaudun skeptisesti niihin, jotka muuta väittävät."

Ei tarkoita, että meillä olisi pulaa ideoista siitä, miten elämä maapallolla sai alkunsa. Päinvastoin kaikenlaisia hypoteeseja on esitetty selitykseksi, kuinka elottomat kemikaalit voivat koota itsensä eläväksi organismiksi ilman Luojaa tai suunnittelua. Jotkut luottavat hypoteettisiin itsestään replikoituviin molekyyleihin, jotkut läiskämäisiin rakenteisiin, jotka olisivat voineet olla solujen edeltäjiä, kun taas toiset keskittyvät monimutkaisiin kemiallisten reaktioiden sykleihin.

Silti mikään näistä ajatuksista ei ole saanut laajaa hyväksyntää, joka olisi johtanut kokeiluun. Tämän takia elämän alkuperän ajatteleminen on harkintaa epävarmuudessa. Kyse on siitä, kuinka tehdä ero todella lupaavan idean ja sellaisen idean välillä, jolla on vain uskottavuus.

Totuus on, että emme voi tietää tarkasti, kuinka elämä maapallolla alkoi, Vincent sanoo. "Meillä ei vain ole pääsyä tähän planeetan historian osaan, joka antaisi meille mahdollisuuden varmistaa sen." Parasta, mitä voimme tehdä, on demonstroida elämää tuottavia prosesseja ja osoittaa, että ne ovat yhteensopivia sen kanssa, mitä tiedämme varhaisesta maapallosta.

Tästä syystä Vincent puhuu mieluummin "elämän alkuperästä", jotta hän ei antaisi ymmärtää, että tutkimme yhtä tiettyä tapahtumaa. Se "on voinut tapahtua monta kertaa", evolutionisti sanoo, ja "saattaa tapahtua edelleen" jossain universumissa.

Ensimmäinen elämä ei ollut evoluution sepittämä tarina vaan Jumalan luomaa. Genesis  sanoo kaiken olleen kaunista.

Lähde: 

Marshall,  Michael . 2023, Why the origins of life remain a mystery – and how we will crack it. New Scientist 10. 5.