tiistai 2. toukokuuta 2023

Evoluution mukaan Mars oli jäätiköiden peitossa


Kuva;  Zhurong rover.  

Joel Kontinen


Marsin pinnalla näyttää olleen nestemäistä vettä niinkin äskettäin kuin 400 000 vuotta sitten, ja se on mahdollisesti alkanut lumesta, joka suli ja auttoi muuttamaan hiekkadyynit kiinteiksi, halkeileviksi kuoriksi Kiinan Zhurong-mönkijän kuvien mukaan.

Monet todisteet viittaavat siihen, että Marsilla oli jossain vaiheessa muinaisessa menneisyydessä valtavia nestemäisen veden kerrostumia, mutta kuinka kauan tämä vesi säilyi tai kuinka paljon se vaikutti planeetan lähimenneisyyteen, on epäselvää.

Nyt Xiaoguang Qin Kiinan tiedeakatemiasta Pekingissä ja hänen kollegansa ovat löytäneet halkeamia, kuoria ja hiukkaspaakkuja hiekkadyynien päältä Utopia Planitian Marsin tasangolla, jotka voidaan selittää vain nestemäisellä vedellä 400 000 vuotta–1,4 miljoonaa vuotta sitten.

"Hiekkadyynit ovat nykyaikaisempi maasto", Qin sanoo. "Nämä dyynien pinnalla olevat kuoret ovat jähmettyneet hiekkadyynit ja estäneet niiden liikkumisen."

Tiettyjen suolojen läsnäolo hiekassa sai tiimin uskomaan, että vesi putosi alun perin hiekkadyyneille lumen tai huurteen muodossa, joka myöhemmin suli ja sekoittui hiekkaan muodostaen hydratoituneita mineraaleja. Nämä mineraalit kasautuivat sitten yhteen, ja kun vesi haihtui, ne sementoituivat paikoilleen ja muodostivat halkeilevan kuoren, jonka kamera kuvasi.

Mekanismi, jota Qin ja hänen tiiminsä ehdottavat vesipohjaisen sementin muodostaneen halkeamiksi, on vakuuttava, sanoo Matt Balme Iso-Britannian Open Universitystä, mutta silti on mahdollista, että se olisi voinut muodostua toisen Marsin geologisen mekanismin kautta. emme ole tietoisia Maan päällä, hän sanoo.

Ottaen huomioon, kuinka monta hiekkadyyniä on nähty muilla Mars-lennoilla, saattaa olla syytä tarkastella näitä kuvia uudelleen, jotta nähtäisiin, löytyykö vastaavia piirteitä, Balme sanoo.

Lähde:

Wilkins,  Alex, 2023.  It may have been snowing on Mars 400,000 years ago.  New Scientist 28.4.