sunnuntai 30. huhtikuuta 2023

Mitä tehdä ultraprosessoitujen elintarvikkeden kanssa


 

Kuva: Tim Gainey / Alamy. 

Joel Kontinen. 


Ultraprosessoitujen elintarvikkeiden käsittelyssä on keskityttävä todisteisiin ja vältettävä leimaamista.

Pitkälle jalostettu ruoka on olennainen osa monia elintarvikejärjestelmiä. Suhteen muuttaminen siihen vie aikaa ja vaatii todisteita, eikä se saa osoittaa sormella kuluttajia.

Kun ajatellaan epäterveellisiä ruokia, saatetaan kuvitella take away -ruokia, paistettuja ruokia tai makeisia – runsaasti rasvaa tai sokeria sisältäviä tuotteita. Mutta uusi ajattelu sanoo, että painopiste pitäisi siirtää pois ruoan ravintosisällöstä siihen, miten ja missä se on valmistettu.

Kaikki tähteistä omassa kodissa valmistettu on sallittua, kun taas tehtaalla valmistettua ruokaa paheksutaan, koska se on nyt luokiteltu "ultraprosessoiduksi" keinotekoisten ainesosien, kuten lisäaineiden tai korkeafruktoosipitoisen maissisiirapin, ansiosta.

Harkitse valmiiksi pakattua tummaa leipää. Yleensä sitä pidetään terveellisenä ruokana, mutta jos siinä on käytetty lisäaineita, ne asettavat sen ultraprosessoituun leiriin. Suurin osa aamiaismurojen ravintosisällöstä on turhaa.  

Viisi tapaa parantaa immuunijärjestelmää ruokavaliollasi kasvien avulla – ilmeisesti 30 lajia, syödä kirjolohta ja muita asioita, kuten jogurttia ja/tai juustoa, yrittää nukkua vähintään 12-14 tuntia syömättä ja pysyä erossa ultraprosessoiduksi  elintarvikkeista.

Lähde: 

Tackling ultra-processed food must focus on evidence and avoid stigmaa. ,2023.  New Scientist. 26.4.