Kuva: Tim
Gainey / Alamy.
Joel Kontinen.
Ultraprosessoitujen
elintarvikkeiden käsittelyssä on keskityttävä todisteisiin ja vältettävä
leimaamista.
Pitkälle jalostettu ruoka on olennainen osa monia elintarvikejärjestelmiä. Suhteen
muuttaminen siihen vie aikaa ja vaatii todisteita, eikä se saa osoittaa
sormella kuluttajia.
Kun ajatellaan
epäterveellisiä ruokia, saatetaan kuvitella take away -ruokia, paistettuja
ruokia tai makeisia – runsaasti rasvaa tai sokeria sisältäviä tuotteita. Mutta
uusi ajattelu sanoo, että painopiste pitäisi siirtää pois ruoan
ravintosisällöstä siihen, miten ja missä se on valmistettu.
Kaikki tähteistä
omassa kodissa valmistettu on sallittua, kun taas tehtaalla valmistettua ruokaa
paheksutaan, koska se on nyt luokiteltu "ultraprosessoiduksi"
keinotekoisten ainesosien, kuten lisäaineiden tai korkeafruktoosipitoisen
maissisiirapin, ansiosta.
Harkitse
valmiiksi pakattua tummaa leipää. Yleensä sitä pidetään terveellisenä ruokana, mutta
jos siinä on käytetty lisäaineita, ne asettavat sen ultraprosessoituun leiriin.
Suurin osa aamiaismurojen ravintosisällöstä on turhaa.
Viisi tapaa
parantaa immuunijärjestelmää ruokavaliollasi kasvien avulla – ilmeisesti 30
lajia, syödä kirjolohta ja muita asioita, kuten jogurttia ja/tai juustoa,
yrittää nukkua vähintään 12-14 tuntia syömättä ja pysyä erossa ultraprosessoiduksi
elintarvikkeista.
Lähde:
Tackling ultra-processed food must focus on evidence and avoid stigmaa. ,2023. New Scientist. 26.4.