lauantai 20. toukokuuta 2023

Mustekalat voivat nähdä painajaisia saalistajista, jotka hyökkäävät niitä vastaan

 


Kuva: Albert Kok, CC BY-SA 3.0

Joel Kontinen 

Akvaariossa oleva mustekala on kuvattu menevän syvästä unesta puskemaan ja ruiskuttamaan mustetta – petoeläinten vastainen puolustus, joka viittaa siihen, että se näki unta hyökkääjästä.

Mustekalat voivat nähdä painajaisia. Tämä on yksi mahdollinen selitys laboratorioakvaariossa olevaa mustekalaa tarkkailevien kameroiden havaitsemalle poikkeukselliselle käytökselle, sanoo Marcelo Magnasco New Yorkin Rockefeller-yliopistosta.

Vuonna 2021 hänen tiiminsä osti Floridasta pyydetyn mustekalan (Octopus insularis) pääjalkaisten kognitiotutkimustaan varten. Mustekala, joka on nimetty Costelloksi erään Arrival-elokuvan "heptapod"-avaruuden olennon mukaan, sopeutui nopeasti vankeuteen ja alkoi nukkua ulkona eikä luolassa, kuten mustekalat tekevät luonnossa.

Evolutionistien mukaan meidän ja mustakalojen esi-isä eli yli 500 miljoonaa vuotta sitten, Mutta mitä mustekaloilla on yhteistä ihmisten kanssa?

Mustekalat ovat darvinistisia arvoituksia. Joustavuus, jolla eläin voi sopeutua ja mukauttaa käyttäytymistään uusiin tilanteisiin, on hyvä osoitus sen kognitiivisista kyvyistä. Lukuisat tutkimukset osoittavat, että mustekalojen käyttäytyminen on erittäin joustavaa riippumatta siitä, ovatko ne luonnossa vai laboratorion säiliössä.

Lähde:

Le Page, Michael. 2023,  Octopuses may have nightmares about predators attacking them. New Scientist  18.5.