lauantai 6. toukokuuta 2023

Kuinka ultraprosessoitu ruoka vahingoittaa terveyttäsi ja kuinka korjata ongelma

 

Kuva:  Nabil Nezzar

Joel Kontinen

Ultraprosessoidu truoat sisältävät keinotekoisia ainesosia, jotka vaikuttavat terveyteemme tavoilla, joita olemme vasta alkamassa ymmärtää, sanoo Chris van Tulleken.

Cocktailmakkaroista valmisruokiin ultraprosessoitujen elintarvikkeiden on pitkään epäilty olevan ravitsemuksellisesti huonompia. Useimmat ravitsemussuositukset sanovat tämän johtuvan siitä, että ne sisältävät yleensä paljon rasvaa, sokeria ja suolaa. Mutta siitä puuttuu jotain olennaista, sanoo lääkäri, akateemikko ja TV-juontaja Chris van Tulleken uudessa kirjassaan Ultra-Processed People: Why do we all eat stuff that isn’t food… and why can’t we stop?

Aterian ravintoarvon määrää van Tulleken mukaan se, miten se valmistetaan: kotona vai tehtaalla. Tämä ajatus ei aseta valokeilaan yksittäisiä ainesosia, vaan sitä, miten niiden käsittely, uudelleenmuotoilu ja kypsennys vaikuttaa terveyteemme. Teolliset tekniikat, joita käytetään monien nykyaikaisten elintarvikkeiden valmistukseen, eivät vain lisää epäterveellisiä ainesosia, vaan myös muuttavat tapaa, jolla elintarvikkeet itse ovat vuorovaikutuksessa kehomme kanssa, van Tulleken sanoo – ja ultraprosessoitu ruoka muodostaa nyt yli puolet kaikesta syödystä ruoasta. Länsimaissa seuraukset suurelle osalle maailman terveydestä ovat katastrofaaliset. Hän kertoo, mitä voimme tehdä kääntääksemme tämän suuntauksen.

Clare Wilson: Miksi ultraprosessoitu ruoka on huonompaa kuin ruoka, jonka valmistamme kotona?

Chris van Tulleken: Elintarvikkeiden valmistukseen liittyvät teolliset prosessit muuttavat sen kemiallista ja fyysistä rakennetta. Ne pelkistävät ruokakasvienydin aineosiksi, kuten maissitärkkelyksestä valmistettuun korkeafruktoosipitoiseen maissisiirappiin tai soijapavuista saatuun hydrolysoituun kasviproteiiniin, jotka sitten muotoillaan uudelleen aineiksi, jotka ovat erittäin maukkaita ja lämpöisiä. Nämä prosessit poistavat kuidut ja mikroravinteet. Sitten lisätään ainesosia, joita kehomme ei ole kehittynyt kestämään.

Lähde:

 Wilson,  Clare. 2023, How ultra-processed food harms your health and how to fix the problem, New Scientist 26.4.