maanantai 21. marraskuuta 2022

Marsin vesi - tai sen puute - vaivaa evolutinisteja

 Kuva: NASA / USGS / ESA / DLR / FU Berlin (G. Neukum).Joel Kontinen

Evolutionistit uskovat, että Mars oli veden peitossa vuosimiljoonia sitten.

Mutta sitten tapahtui kummia. Marsin vesi tuottaa evolutionisteille ongelmia. 

Meteoriitit, jotka pommittivat Marsia aurinkokunnan alkuaikoina, saattoivat kuljettaa tarpeeksi vettä 300 metriä syvän valtameren luomiseksi planeetalle.

Martin Bizzarro Kööpenhaminan yliopistosta ja hänen kollegansa ovat analysoineet harvinaisen kromi-isotoopin, kromi-54:n, pitoisuutta Marsista Maahan saapuneissa meteoriittinäytteissä arvioidakseen, kuinka paljon vettä kerrostui Punaiselle planeetalle asteroidien tuomana. Marsin ylin kerros sisältää hiilipitoisten eli C-tyypin meteoriittien kemiallisia piirteitä, jotka pommittivat sitä sen kuoren jähmettyessä noin 4,5 miljardia vuotta sitten.

 Koska Mars ei koostu suurista tektonisista levyistä, jotka liikkuvat ja saavat planeetan sisällä ja pinnassa olevan materiaalin vaimenemaan, tämä meteoriiteista saatu kemiallinen ominaisuus tulisi säilyä planeetan kuoren kivissä. Mutta alla olevan vaipan kivien pitäisi silti näyttää, millainen Mars oli ennen pommitusta. "Se on vähän kuin DNA", sanoo Bizzarro. "Hiilityyppisillä asteroideilla on hyvin selkeä kromi-isotooppikoostumus verrattuna sisäiseen aurinkokuntaan."

Tarkastelemalla eroa kromi-54:n määrissä meteoriittinäytteissä, jotka ovat peräisin joko Marsin pinnalta tai vaipasta, tutkijat voivat arvioida alun perin Marsiin törmänneiden asteroidien kokonaismassan. Tutkijat sanovat, että jos alkuperäiset pommittavat asteroidit olisivat vain 10 prosenttia vettä, joka on C-tyypin meteoriittien alaraja, ne olisivat kerryttäneet tarpeeksi molekyyliä luomaan globaalin valtameren.

 Jos vesi leviäisi koko planeetalle, se muodostaisi 300 metriä syvän kerroksen. "Luulen, että tämä on ensimmäinen kerta, kun meillä on savuava ase", Bizzarro sanoo, ja voimme vihdoin sanoa varmuudella, että vesipitoiset asteroidit osuivat Marsin pintaan. C-tyypin asteroidit sisältävät myös elementtejä, jotka ovat välttämättömiä elämälle. Tämä tarkoittaa, että kaksi tärkeimmistä elämälle välttämättömistä ainesosista – orgaaniset molekyylit ja vesi – olivat läsnä Marsissa aikana ennen Maan kuun muodostumista, tutkijat sanovat. Tutkimus antaa hyviä todisteita C-tyypin meteoriittien esiintymisestä Marsin vaipassa, mutta meteoriittinäytteet eivät välttämättä edusta suurinta osaa planeetan vaippamateriaalista, sanoo Sydnessä toimivan Macquarien yliopiston tutkija Simon Turner.

Lähde: 

Jacklin Kwan, 2022, Early meteorites brought enough water to Mars to create a global ocean New Scientist 16.11