lauantai 5. marraskuuta 2022

Varikset oppivat kuin kolmi- tai nelivuotiaat lapset

  Joel Kontinen

Symbolisen kognition kulmakivi on rekursio, kyky upottaa rakenteita samanlaisiin rakenteisiin. Tämä kapasiteetti on tunnistettu vain kädellisillä, mutta Liao kumppaneineen havaitsi, että nokivarikset (Corvus corone), laululintujen perhe, joka osoittaa monimutkaista kognitiota, voivat jäsentää, oppia ja tuottaa rekursiivisia visuaalisia ärsykkeitä.

 Evolutionistien mukaan lintujen suorituskyky oli verrattavissa 3–4-vuotiaiden ihmislasten suorituskykyyn ja se on parempi kuin kädellisten suorituskyky vain muutaman oppimiskokeen jälkeen. Ottaen huomioon laululintujen viestinnän ja ihmisten kielen väliset yhtäläisyydet, nämä havainnot valaisevat kognitiivisia peruskykyjä, jotka ovat monimutkaisen lajien välisen kommunikoinnin taustalla.

Miksi varikset voivat oppia niin kuin kolmi- tai nelivuotiaat ihmiset, nehän ovat evoluution mukaan tuhansia vuosia jäljessä meidän kyvyistämme?  

Evolutionistit ovat näkevinään isoissa apinoissa inhimillisiä ominaisuuksia, viitteitä jonkinlaisesta kielitaidostauskonnosta ja moraalista, mutta monien muiden eläinten yllättävät taidot haastavat heidän uskomuksiaan.

 

Lähde:

Fornito, Alex . 2022, Complex cognition in songbirds Science 5. 11.