sunnuntai 13. marraskuuta 2022

Avaruuden elämä etsintä

 


Kuva: Graham Carter. 

Joel Kontinen

 

James Webb -avaruusteleskooppi voi kurkistaa muukalaistaivaalle enemmän kuin koskaan ennen. Tähtitieteilijät ovat siirtymässä uuteen aikakauteen aurinkokuntamme ulkopuolisen biologian etsimisessä.

Kun ensimmäiset James Webbin avaruusteleskoopin (JWST) havainnot julkaistiin heinäkuussa 2022, syvän avaruuden kuvat olivat niin henkeäsalpaavan kauniita, että niiden rinnalla julkaistu hämärän näköinen kaavio oli helppo jättää huomiotta. Maailma oli tyrmistynyt majesteettisista kaasu- ja pölypilvien panoraamoista, joista tähdet syntyvät, ja naurettavan kaukaisten galaksien kiiltävistä spiraalimuodoista.

Kaikki, minkä Jumala loi, on kaunista.

 Silti monille tähtitieteilijöille kaavio, yksinkertainen kaareva viiva, oli aivan yhtä leukaa loksauttava. Se ennusti uutta aikakautta avaruusolioiden elämän etsimisessä. Se osoittaa yksiselitteisesti vesihöyryn olemassaolon WASP 96b -nimisen eksoplaneetan ilmakehässä, ja se oli ensimmäinen todiste siitä, että tämä voimakas kaukoputki pystyisi tekemään sen, mitä monet olivat epäilleet, nimittäin näyttämään tarkat yksityiskohdat aurinkokunnan kuvitelluista avaruusolioiden maailmojen ilmakehän sisällöstä.

Aivan kuten joidenkin syväkenttäkuvien kauneus vangitsi yleisön mielikuvituksen, tämän ennennäkemättömän kaavion laatu sähköistää tähtitieteilijät. Yhtäkkiä kävi selväksi, että voimme todella kurkistaa vieraiden taivaalle enemmän kuin koskaan ennen. Lopuksi meillä on taisteleva mahdollisuus havaita hienovaraiset signaalit, jotka osoittaisivat elämän olemassaolon muualla – ei sillä, että se olisi helppoa

Nyt tähtitieteilijät suunnittelevat seuraavia siirtojaan. Kun lupaavimmat planeetat on karsittu pois, he joutuvat tarkkailemaan aikaa JWST:n kanssa tutkiakseen planeettojen ilmakehää, miettien uudelleen, mitä elämän merkkejä meidän pitäisi etsiä – ja arvioida menestysnäkymiä. "Minusta tuntuu, että olemme todella jännittävän matkan alussa. ", optimisti sanoo.

 Darvinisti uskoo, että elämä kehittyy eksoplanteetoilla niin kuin maapallolla,

 

Lähde:

 Clark , Stuart, 2022, How JWST could find signs of alien life in exoplanet atmospheres, New Scientist 9. 11.