lauantai 19. marraskuuta 2022

Muinainen jättiläiskilpikonna löydettiin Espanjasta

 Kuva: ICRA_Arts.


,Joel Kontinen

 

Muinainen kilpikonnalaji, jonka jäännökset on löydetty Espanjasta, on suurin Euroopasta koskaan löydetty merikilpikonna.

Kilpikonna, joka on saanut nimekseen Leviathanochelys aenigmatica, oli jopa 3,74 metriä pitkä. Se eli evolutionistien mukaan joskus 72,1–83,6 miljoonaa vuotta sitten, suunnilleen samaan aikaan kuin dinosaurukset, kuten Velociraptor. 

Retkeilijä löysi fossiilin palaset ensimmäisen kerran vuonna 2016 Coll de Nargósta, kylästä Katalonian alueella. Paikalliset viranomaiset ja museovirkailijat kaivoivat ja keräsivät jäännökset.  Vuonna 2021 Àngel Luján Barcelonan autonomisesta yliopistosta ja hänen kollegansa suorittivat lisää kaivauksia alueella ja havaitsivat, että fossiili todella kuului uuteen kilpikonnalajiin. Tämän kaivauksen aikana ryhmä ymmärsi, että kilpikonnan 90 senttimetriä leveässä lantiossa oli kaksi luun pullistumaa etupuolella, toisin kuin muissa aiemmin kuvatuissa kilpikonnan lantioissa.

Kilpikonna on toiseksi suurin koskaan löydetty merikilpikonna ja suurin Euroopasta löydetty. Suurin koskaan löydetty merikilpikonna, Archelon, löydettiin Pohjois-Amerikasta, ja sen ruumiinpituuden arvioidaan olevan 4,6 metriä. "Löytömme osoittaa myös, että jättimäiset merikilpikonnat kehittyivät useita kertoja omalaatuisiin perheisiin", Luján sanoo. Kilpikonnalla oli luultavasti samanlainen ruokavalio kuin muilla merikilpikonnilla, ne söivät esimerkiksi sieniä ja leviä, hän sanoo.

 Evolutionistit eivät tiedä, miksi nämä kilpikonnat kasvoivat niin suuriksi, mutta Martin Sander Bonnin yliopistosta Saksasta ehdottaa, että jättiläiskilpikonnat ovat saattaneet menestyä paremmin. "Jättikilpikonnat ovat todennäköisesti levinneet ympäri maailmaa kuten nahkakilpikonnat nykyään", hän sanoo. Luján sanoo odottavansa, että Euroopassa löydetään paljon enemmän muinaisia ​​jättiläiskilpikonnia.

 Mutta Nooan ajan vedenpaisumus toi kuoleman isoille eläimille, joita tuolloin oli monia.

Luján sanoo, että tällaisten kilpikonnien jäännöksiä on monia maissa, kuten Italiassa ja Tšekin tasavallassa, mutta ne eivät ole yhtä ehjiä kuin hänen tiiminsä löytämä kilpikonna. "Olemme optimistisia ja uskomme, että Euroopasta on mahdollista löytää lisää jättiläiskilpikonnalajeja", hän sanoo.

 Löytö viittaa myös mahdollisuuteen löytää lisää jättiläiskilpikonnia Pohjois-Afrikasta. "Etelä-Euroopassa ja Pohjois-Afrikassa oli useita yhteisiä eläimistöä, sekä meri- että maanpäällisiä, myöhäisliitukaudella, 80–66 miljoonaa vuotta sitten", Luján sanoo. "Sen vuoksi ei olisi yllättävää löytää uusia jättimäisiä merikilpikonnia näiltä alueilta." 

Lähde: 

 Murugesu, Jason Arunn, 2022. Gigantic turtle from the dinosaur era was almost 4 metres long, New scientist 17. 11.