tiistai 1. marraskuuta 2022

Kirkas tähti menetti kirkkautensa

 


Kuva: ESO/Digital Sky Survey.

Joel Kontinen

 

Yksi Linnunradan kirkkaimmista paljaalla silmällä nähtävissä tähdistä, Gamma Columbae, on itse asiassa pelkkä tähden ydin.

 Ei tiedetä, kuinka tyypillisimpien tähtien ytimet toimivat, koska niitä peittävät kaasukerrokset, jotka tuottavat valtavia määriä energiaa ja valoa yhdistämällä vetyatomeja muodostaen heliumia, eli ydinfuusiota.

 Kaasupilvet peittävät yleensä ytimiä, vaikka niistä loppuisi polttoaine. Nyt Norbert Przybilla Innsbruckin yliopistosta Itävallasta ja hänen kollegansa ovat käyttäneet spektroskopiaa analysoidakseen alkuaineita Gamma Columbaessa, jonka massa on noin viisi kertaa aurinkomme massa.

 He ymmärsivät, että hiilen puutteesta ja typpeä sisältävästä yhdistelmästä oli järkeä vain, jos he näkivät äskettäin sammuneen ytimen pintaa. "Se paljastaa pinnalla tähtiytimen kemiallisen allekirjoituksen", Przybilla sanoo. "Fuusio ei tietenkään tapahdu sen pinnalla, mutta sen, mitä näemme tänään, on täytynyt olla kerroksia, joissa ydinfuusio tapahtui aiemmin."

Tähti pyörittää pintaan menneen fuusion tuotteita, mikä on johtanut hiilen ja typen yhdistelmään Tiimi sanoo, että se on rakenneuudistusvaiheessa, joka saattaa kestää 10 000 vuotta, mikä on hyvin lyhyt aika tähdelle, joka saattaa elää useita miljoonia vuosia.

Vaikka Gamma Columbaesta tehtiin laadukkaita mittauksia, eri kemikaalien runsautta siellä ei ollut koskaan kunnolla analysoitu. Przybilla ja hänen tiiminsä tutkivat tietokantaa tähtiä ja niiden kemiallisia allekirjoituksia havaitessaan Gamma Columbaen epätavallisia elementtejä. ", Przybilla sanoo. Gamma Columbaen lisähavaintojen pitäisi auttaa meitä ymmärtämään paremmin, kuinka tähdet kehittyvät, kun ne ovat käyttäneet loppuun vetyvaransa fuusiota varten, sekä kuinka Gamma Columbae on saatettu irrottaa. Tiimi uskoo, että se voi johtua tähdestä, joka poistaa ulkokerroksiaan, mutta se ei ole varmaa. Tähti on vain 870 valovuoden päässä auringosta, ja tämän läheisyyden pitäisi antaa tähtitieteilijöille mahdollisuus kerätä laadukkaampaa tietoa tähdestä tulevina viikkoina ja kuukausina, sanoo Derek Ward-Thompson Central Lancashiren yliopistosta. "[Gamma Columbae] on suhteellisen lähellä ja on jäänyt suhteellisen huomaamatta – se on itse asiassa yllätys siinä, että tähän asti on kestänyt, että kukaan huomaa sitä."

 Taas kerran vuosimiljoonat yhdistyvät kosmiseen evoluutioon.

Lähde:  

 Wilkins, Alex. 2022. An incredibly bright star has lost its gas and is just a leftover core. New Scientist 31,10.