perjantai 25. marraskuuta 2022

Tutkijat löysivät "48 500 vuotta" vanhan viruksen

 

Kuva:NASA/JPL-Caltech/Charles Miller

Joel Kontinen

Seitsemän Siperian ikiroudan virusta on elvytetty ja replikoitu laboratoriossa – mukaan lukien vanhin tähän mennessä elpynyt.

 Kun ikirouta sulaa, se vapauttaa hiiltä ja mahdollisesti myös pitkään uinuvia muinaisia viruksia. Seitsemän tyyppiä 48 500 vuotta vanhaa virusta on elvytetty Siperian ikiroudasta. Nuorimmat olivat jäässä 27 000 vuotta, kun taas vanhin oli jäässä 48 500 vuotta, mikä tekee siitä vanhimman tähän mennessä elvytetyn viruksen. "48 500 vuotta on maailmanennätys", sanoo Jean-Michel Claverie Aix-Marseillen yliopistosta Ranskasta, joka teki työn kollegoidensa kanssa. Hänen tiiminsä on aiemmin elvyttänyt kaksi 30 000 vuotta vanhaa virusta.

Evoluutio on veikeä sarja epäuskottavia uskomuksia. Kun kaikkien elollisten olentojen oletetaan kehittyneen samasta alkuoliosta, eteen nousee vääjäämättä monenlaisia ongelmia.

Darwinin elämänpuu on julistettu kuolleeksi ja kuopatuksi jo monta kertaa, mutta sillä on paha taipumus edelleenkin kummitella tiedejulkaisujen sivuilla.

Vaikka viruksia ei määritellä eliöksi, ne tuottavat päänvaivaa evolutionisteille.

Science julkaisi vuonna 2017 tutkimuksen jättiviruksista, jotka ovat geneettisesti suurempia kuin monet bakteerit. Klosneuvirukset pystyvät koodaamaan (valmistamaan) proteiineja ja ovat muutenkin niin mutkikkaita, että perinteinen taksonomia on vaarassa: tutkijat eivät tiedä, minne ne pitäisi sijoittaa.


Lähde:

 Le Page,  Michael, 2022. A 48,500-year-old virus has been revived from Siberian permafrost New Scientist 23. 11.