maanantai 1. marraskuuta 2021

Mustavarikset ovat yllättävän taitaviaJoel Kontinen


Andrew Taubma
n Queens Park, New South Wales, Australia sanoo:: Melkein joka päivä australialainen mustavaris pudottaa kovan leivänkuoren lintukylpyläämme. Se tulee takaisin noin 20 minuutin kuluttua hakemaan ja syömään sen, kun se on pehmeä. 

  David Stott Macclesfield, Cheshire, Iso-Britannia: Monta vuotta sitten meillä oli töissä myynnissä mobiilipalvelu, jossa myytiin kahvia ja paahtoleipää. Pohjakerroksen toimistostani oli näkymä ruohoalueelle, ja keittiö oli vastapäätä. Joka päivä noin klo 10.30 keittiön yläpuolella olevalle katolle alkoi kerääntyä varislintuja. Sitten kun kahvitarjoilu päättyi, tarjoilijat heittivät myymättömän paahtoleivän ulos ikkunasta. Varislinnut syöksyivät, nappasivat paahtoleipää, repivät sen paloiksi ja hautasivat sen. En kuitenkaan koskaan nähnyt niiden palaavan hakemaan saaliistaan.

Nicola Clayton Cambridgen yliopisto, Iso-Britannia: Mustavarikset ja muut varislinnut, kuten varikset ja korpit, ovat äärimmäisen älykkäitä, ja niiden älylliset kyvyt ovat saman tasoisia kuin simpansseilla. Se, mikä erottaa ne muista lintulajeista, on se, että ne osaavat kuvitella tulevaisuutta ja suunnitella sitä. Niillä on myös itsehillintää, ja he voivat ajatella, mitä ne hyötyvät tulevaisuudessa nykyiseen verrattuna. Tämä on yksi syy siihen, miksi ne saattavat haudata leivänpalasia. Ruoan tallentaminen on tavallista raakoja, ja yksi laji, kalifornialainen pensasnärhi voi toimia petollisesti, jos toinen lintu katsoo sen hautaavan ruokaa ja teeskennellä siirtävänsä kätkönsä uuteen paikkaan. 

 Lisäksi vain ne linnut, jotka ovat olleet varkaita aiemmin, tekevät niin, mikä viittaa siihen, että varas tunnistaa toisen varkaan ja että käytös ei ole vakio tai yksinkertaisesti yrityksen ja erehdyksen kautta oppimisen tuotetta. Varislinnuilla on joukko muitakin kognitiivisia kykyjä: ne ovat hyviä ongelmanratkaisussa ja muistitehtävissä ja osaavat jopa käyttää työkaluja. Ison-Britannian moottoritien huoltoasemalla olevien varislintujen on havaittu käyttävän roskakorisuojuksia työkaluna, kun ne tekevät yhteistyötä pareittain nostaakseen vuorauksen ylös roskakorista samanaikaisesti päästäkseen käsiksi ruokaan – prosessi, joka vaatii vähintään 20 vetoa. Tästä syystä kutsun varislintuja "siivellisiksi mieliksi". 

 Lähde: 

 Is it normal behaviour for rooks to bury bread rather than eat it?New Scientist 27.1.