keskiviikko 17. marraskuuta 2021

Miksi ihmisiltä puuttuu häntä?
Kuva:  OpenCage,.CC BY-SA 2.5. 

Joel Kontinen

Evoluution mukaan kymmeniä miljoonia vuosia sitten ihmistillä ja kaikilla kädellisillä oli häntä. Monilla nykykädellisillä, kuten apinoilla ja puoliapinoilla, on edelleen hännät, mutta kädellisten monipuolistuessa ja kehittyessä nykyihmisen esi-isät, samoin kuin apinat, kuten simpanssit ja bonobot –evoluution mukaan  lähimmät kädelliset sukulaisemme – jättivät häntänsä kokonaan pois.

Ihmisillä on edelleen häntä – kun olemme alkioita. Hännät ovat ominaisuus, joka voidaan jäljittää maapallon ensimmäisiin selkärankaisiin, joten kun ihmisalkiot kehittyvät, meillä on hetkellisesti häntä - nikamat mukaan lukien - kasvumme varhaisimmista vaiheista, kuten selkärankaisilla eläimilläkin, mutta noin kahdeksan viikon kuluttua useimmat ihmisalkion hännät katoavat kokonaan. Ne menetetään apoptoosina tunnetun prosessin kautta, joka on ohjelmoidun solukuoleman tyyppi, joka on osa monisoluisen elämän kehittymistä, tutkijat kirjoittivat vuonna 2008 Nature-lehdessä.

 Monillla eläimillä on häntä, ja ne tarvitsevat tiettyyn tarkoitukseen. Mitä koira heiluttaisi, ellei sillä olisi häntää?

Valitettavasti menetimme häntämme niin kauan sitten, että niiden takaisin saaminen on todennäköisesti mahdollisuuksiemme ulkopuolella, Bo Xia sanoi. Hännän menetys tapahtui noin 25 miljoonaa vuotta sitten, kauan ennen kuin lajimme, Homo sapiens, käveli maan päällä. Seuraavien miljoonien vuosien aikana sukulinjamme hännänkehityksen geneettinen pelikirja lakkasi toimimasta, ja kaikki hännän kehittymiseen tarvittavat palaset ovat kauan sitten kadonneet.

Mutta entä jos sitä ei ollutkaan? Se on  vuosimiljoonien lisäksi ainoa asia, joka meidän oletetusta historiassamme pitäisi korjata.

Tutkimus on silkkaa darviniststa tarinaa, josta ei mielikuvitus puutu. . 

 

Lähde:       

 Weisberger  Mindy, 2021,  Why don't people have tails? Live Science. 15.11.