sunnuntai 21. marraskuuta 2021

Vulkaaninen talvi saattoi aiheuttaa permikauden joukkotuhon


Kuva: Ron Miller/Science Photo Library. 

Joel Kontinen

Evoluution mukaan permikauden joukkotuho suunnilleen 252 miljoonaa vuotta sitten saattoi alkaa, kun tulivuorten purkaukset saivat aikaan vulkaanisen talven.

Evoluution kannattajan ovat vuosikymmenten ajan yrittäneet selvittää syitä permikauden lopun massasukupuutolle, planeettamme historian tuhoisimmalle tapahtumalle. Vallitseva näkemys on, että ilmaston lämpeneminen vaikutti asiaan, mutta nyt on näyttöä siitä, että lämpenemistä edelsi vulkaaninen talvi – pitkä, globaali kylmäkausi, jota kutsutaan vulkaanisen toiminnan kaudeksi ja joka olisi horjuttanut ekosysteemejä.

Noin 252 miljoonaa vuotta sitten permikauden lopun sukupuuton aikana elämä maapallolla oli vaarallisen lähellä lopullista romahtamista. Evoluution mukaan geologisessa silmänräpäyksessä noin 85 prosenttia planeetan lajeista katosi.

Tämän uskotaan alkaneen, kun laava tihkui nykypäivän Siperian halki useissa purkauksissa, jotka pumppasivat tarpeeksi hiilidioksidia ja metaania ilmakehään nostamaan maapallon lämpötiloja ja vähentämään hapen määrää. Nyt tutkimus viittaa siihen, että niin kutsutut Siperian ansat eivät ole ainoita purkauksia, jotka ovat syyllisiä sukupuuttoon. "Etelä-Kiinassa on epätavallisia kuparin ja elohopeapitoisuuksia upotettuna tuhkakerroksiin aivan massasukupuuton rajalla", sanoo Michael Rampino New Yorkin yliopistosta, yksi tutkimuksen tekijöistä. Tuhkakerroksissa on myös runsaasti rikkiä, mikä vihjaa tulivuorenpurkauksiin: "Tämä viittaa alueen räjähtävään vulkanismiin", hän sanoo. Nämä räjähtävät purkaukset – jotka erosivat ei-räjähdysherkistä Siperian purkauksista – olivat tarpeeksi katastrofaalisia, että niitä seurannut tuhkapilvi todennäköisesti aiheutti Rampinon "tulivuoren talveksi" kutsuman nopean globaalin jäähtymisen alkamisen, jonka tutkijat uskovat ovat edeltäneet Siperian ansojen aiheuttamaa lämpenemistä.

Sillä olisi ollut maailmanlaajuisia vaikutuksia ilmastoon, koska stratosfäärituulet olisivat kuljettaneet purkauksista peräisin olevan materiaalin ympäri maailmaa", Rampino sanoo.

Geologia osoittaa myös, että tuhkapilvet korreloivat suurten, paikallisten maaperän elämän sukupuuttojen kanssa, mikä viittaa siihen, että räjähtävät purkaukset olivat riittävän suuria vaikuttaakseen vakavasti biosfääriin. Jos tämä johtopäätös on oikea, se viittaa siihen, että permikauden lopun sukupuutto on saattanut johtua geologisen toiminnan yksi-kaksi iskusta. "Organismit olisivat olleet stressaantuneita nopean jäähtymisjakson aikana, jota seurasi pitkä lämpenemisjakso", Rampino sanoo.

Nyt evoluution kannattajat ovat ottaneet ilmastonmuutoksen aseekseen

Lähde:   

 Duke Cameron. 2021.  World's largest mass extinction may have begun with volcanic winter. New Scientist. 17.11.