keskiviikko 3. marraskuuta 2021

Israelin arkeologit löysivät ikivanhan kultainen sormuksen


Kuva: Israel Antiquities AuthorityJoel Kontinen

Israel Antiquities Authorityn Yavnessa suorittamassa valtavassa kaivauksessa osana Israelin maaviranomaisen aloitetta kaupungin laajentamiseksi paljastettiin äskettäin upea kultasormus, johon oli upotettu violetti kivi. Tohtori Yotam Asherin Israel Antiquities Authorityn analyyttisessä laboratoriossa tekemä sormuksen tutkimus osoitti, että kivi on enimmäkseen valmistettu piidioksidista – materiaalista, josta monet jalokivet koostuvat. Tämä tutkimus sulki pois mahdollisuuden, että violetti upote on valmistettu yksinkertaisesti lasista.

Sormus painaa 5,11 grammaa.

Muinaisten korujen asiantuntija Israel Antiquities Authorityn tohtori Amir Golani, joka tutki löydön, sanoi, että "sormuksen omistaja oli varakas, ja jalokiven käyttö osoitti hänen asemansa ja vaurautensa. Tällaisia sormuksia voivat käyttää sekä miehet että naiset. Golani lisää, että "renkaaseen on asetettu puolijalokivi: ametisti. Ametisti mainitaan Raamatussa yhtenä 12 jalokivestä, joita temppelin ylipappi piti seremoniallisessa rintalevyssään.

On mahdollista, että upea sormus kuului suuren varaston omistajalle, työnjohtajalle tai yksinkertaisesti epäonniselle vieraalle, joka pudotti sen ja menetti arvokkaan sormuksensa.

Esine löydettiin täytteestä, joka on ajoitettu Bysantin kauden loppuun ja varhaisen islamilaisen ajanjakson alkuun – 7. vuosisadalle jKr., mutta on mahdollista, että sormus on siirtynyt sen kauneuden ja arvostuksen vuoksi sukupolvelta toiselle. vuosisatoja. Ametistikivellä upotetut kultasormukset tunnetaan roomalaisessa maailmassa, ja on mahdollista, että sormuksen löytö kuuluu kaupungissa jo 300-luvulla asuneelle eliitille. Israelin muinaismuistoviraston johtajan Eli Eskozidon mukaan "kaivauksistamme löydetyt pienet arkipäiväiset löydöt kertovat meille ihmistarinoita ja yhdistävät meidät suoraan menneisyyteen. On jännittävää kuvitella, että mies tai nainen, jolle sormus kuului, käveli juuri täällä, eri todellisuudessa kuin nykypäivän Yavnen kaupunki.”

Jerusalemin kukistumisen jälkeen Yavne oli Israelin kaupunki, jossa Jeesuksen tuominnut Sanhedrin eli ylin neuvosto kokoontui.

Monet Israelista löydetyt esineen kertovan Jeesuksesta

Lähde:

IsraeL365 2021,  Spectacular Ancient Gold Ring Unearthed In An Excavation In Yavne. Israel 365 News  2.11.