perjantai 5. marraskuuta 2021

Tuskin näemme pieniä vihreitä miehiä, sanoo Martin Rees

 

Kuva: SETI Institute. 

Joel Kontinen

 

Onko älyllistä elämää muualla universumissa? Monet ovat käsitelleet kysymystä ehkä jo vuosisatoja sitten. Mutta vasta äskettäin on aktiivisesti kuunneltu radioteleskoopeilla muilta sivilisaatioilta tulevia ääniä.

Toisin, kun SETA, en usko, että löydämme pieniä vihreitä miehiä

 Oletetaan, että on muita planeettoja, joilla elämä alkoi ja että se seurasi jotain darwinilaista evoluutiota (niinhän ei tarvitse olla). Silloinkin on erittäin epätodennäköistä, että älykkyyden ja teknologian kehitys tapahtuisi täsmälleen samaan tahtiin kuin maan päällä. Jos se olisi huomattavasti jäljessä, tuo planeetta ei selvästikään paljastaisi mitään todisteita maan ulkopuolisesta elämästä radioteleskoopeillemme. Mutta aurinkoa vanhemman tähden ympärillä elämä olisi voinut saada etumatkaa miljardi vuotta tai enemmän.  

 Siksi meidän on tulkittava uudelleen Draken kaavaa, joka kehitettiin vuonna 1960 arvioimaan Linnunradan sivilisaatioiden lukumäärää, joiden kanssa voisimme mahdollisesti kommunikoida. Yhtälö sisältää erilaisia oletuksia, kuten planeettojen lukumäärän, mutta myös sen, kuinka kauan sivilisaatio pystyy lähettämään signaaleja avaruuteen, arviolta 1 000 ja 100 miljoonan vuoden välillä.

 Sen sijaan, että kuuntelemme radiolähetyksiä, meidän tulee olla valppaita myös muihin todisteisiin ei-luonnollisista ilmiöistä tai toiminnoista. Näitä ovat tähtien ympärille rakennetut keinotekoiset rakenteet imemään niiden energiaa (Dyson-pallot) tai keinotekoisesti luodut molekyylit, kuten kloorifluorihiilivedyt – myrkyttömät, palamattomat kemikaalit, jotka sisältävät hiiltä, klooria ja fluoria – planeetan ilmakehässä. Nämä kemikaalit ovat kasvihuonekaasuja, joita ei voida synnyttää luonnollisilla prosesseilla, mikä tarkoittaa, että ne voivat olla merkki "terraformaatiosta" (planeetan muuttamisesta asumiskelpoisemmaksi) tai teollisesta saastumisesta.

 Mistä tiedämme, että emme elä sellaisessa simulaatiossa, jonka ovat luoneet teknisesti ylivoimaiset muukalaiset? Ehkä emme ole muuta kuin viihdettä jollekin korkeimmalle olennolle, joka johtaa tällaista mallia? 

Kun Jumala on meidät luonut, meidän ei tarvitse pelätä sellaista.

 

Lähde:

 Rees, Martin , 2021. Why extraterrestrial intelligence is more likely to be artificial than biological Live Science 1.11.