sunnuntai 7. marraskuuta 2021

Miksi linnut selvisivät asteroidin törmäyksessä

Ichthyornis.Kuva: El fosilmaníaco, CC BY-SA 4.0.

Joel Kontinen

Evolutioon mukaan linnut selvisivät elossa 66 miljoonaa vuotta sitten tapahtuneesta asteroidin törmäyksestä.

Se tappoi noin 80 % kaikista eläinlajeista. Mutta mystisesti jotkut dinosaurukset selvisivät: eli evolutionistien mukaan linnut.

Mutta miksi jotkut lintujen sukulinjat säilyivät, kun taas toiset menehtyivät? Uusi tutkimus hyvin säilyneestä muinaisesta linnun kallosta viittaa siihen, että katastrofista selvinneillä lintulajeilla oli isommat aivot eli etuaivot - aivojen etuosa.

Vaikka ei olekaan selvää, kuinka suuret etuaivot auttoivat lintuja selviytymään. Etuaivot ovat vastuussa monista prosesseista. "Se johtui todennäköisesti käyttäytymisen plastisuudesta - linnut, joilla on isommat etuaivot, saattoivat luultavasti muuttaa omaa käyttäytymistään riittävän nopeasti pysyäkseen mukana ympäristönsä nopeasta muutoksesta", kertoi tutkimuksen johtava tutkija Chris Torres, National Science Foundationin tutkijatohtori Ohion yliopiston Heritage College of Osteopathic Medicine -yliopistosta. Aiheeseen liittyvä teksti on verkossa 30. heinäkuuta Science Advances -lehdessä, ja se esiteltiin 2. marraskuuta Selkärankaisten paleontologian seuran vuosikonferenssissa, joka oli tänä vuonna virtuaalinen COVID-19-pandemian vuoksi.

Evoluution mukaan lintujen luut ovat herkkiä ja fossiiloituvat harvoin hyvin tai kolmiulotteisesti, mikä tarkoittaa, että tutkijat tuskin koskaan pääsevät kunnolla näkemään muinaisten lintujen aivokoteloa, kallon sisäosaa, jossa aivot sijaitsevat. Mutta muutama vuosi sitten tutkijat löysivät Kansasissa hyvin säilyneen, osittain 3D-fossiilin Ichthyorniksen, muinaisen hampaisen linnun, joka eli liitukauden aikana, kivimuodostelmasta, jonka ikä on 87–82 miljoonaa vuotta

"Sillä on lähes täydellinen kallo, joka on uskomattoman harvinainen sekä tälle tietylle lajille (Ichthyornis) että fossiilisille linnuille yleensä", sanoi Torres, joka teki tutkimuksen tohtoriopiskelijana Texasin yliopiston integratiivisen biologian laitoksella Austinissa. "Tämä uusi fossiili on säilyttänyt suurimman osan kallon muodostavista luista ja tarjoaa meille ensimmäiset täydelliset rakenteet monista luista." Torres ja hänen kollegansa käyttivät röntgentietokonetomografiaa (CT) rekonstruoidakseen digitaalisesti Ichthyorniksen pään luuston ja aivojen rakenteen. Aivojen muodon analyysi paljasti, että muinaisilla linnuilla, kuten Ichthyornis, oli "vanhanaikaiset" aivot; sen aivot muistuttivat evoluution mukaan enemmän dinosaurusten kuin elävien lintujen aivoja. Elävillä linnuilla on "valtavat etuaivot suhteessa muihin aivoihinsa", Torres sanoi. Nykypäivän lintujen etuaivot ovat suuret verrattuna muinaisten lintujen ja dinosaurusten etuaivoihin, jotka elivät juuri ennen liitukauden lopullista massasukupuuttoa. Ottaen huomioon, että Ichthyorniksella, elävien lintujen hyvin läheisellä sukulaisella, ei edelleenkään ollut suuria etuaivoja kuten elävillä linnuilla, "voimme päätellä, että nuo suuret aivot kehittyivät elävien lintujen esi-isissä", Torres kirjoitti sähköpostissa.

Tämä kumoaa evolutionistien oman arvion. Genesiksen mukaan mitään asteroidin iskua tuohon aikaan ei tapahtunut.  

Mutta krokotiilit, gekot ja tuatara selvisivät myös asteroidin iskusta. 

 Lähde: 

 Geggel Laura. 2021.  How did birds survive the dinosaur-killing asteroid? Live Science 4.11.