sunnuntai 24. tammikuuta 2021

Meritähti on pysynyt meritähtenä 480 miljoonan vuoden ajan

 

Cantabrigiaster fezouataensis. Kuva Madmeg, fair use doctrine.

 

Joel Kontinen

 Uuden tutkimuksen mukaan pieni outo fossiili voi edustaa kaikkien planeetan meritähtien kaltaisten eläinten esi-isää. 480 miljoonan vuotta vanha fossiili löydettiin Marokon autiomaasta yli 17 vuotta sitten, mutta sen identiteetti ja evoluutiohistoria pysyivät mysteereinä tähän asti. Tutkijat ovat nyt virallisesti kuvanneet näytteen uudessa tutkimuksessa, joka julkaistiin 20. tammikuuta Biology Letters -lehdessä.

 Uusi laji, Cantabrigiaster fezouataensis, on muotoutunut tähdeksi, mutta sillä ei ole muita erottavia piirteitä, jotka näkyvät jommassakummassa nykyään elävistä meritähtien kaltaisista eläimistä: meritähti ja hauras tähti (osa Asterozoa-nimistä alalajia). Koska lajeilta puuttui nämä piirteet - hauraat tähden pitkät ohuet ulokkeet ja paksut panssarilevyt meritähden ympärillä - tutkijat päättivät, että se oli siis molempien esi-isä. "Olemme havainneet tarkalleen, kuinka ensimmäinen meritähden kaltainen eläin ilmestyi ja kuinka siitä sitten kehittyi ne kaksi nykyistä eläintä, jotka ovat melkein kaikkialla meressä", kertoi tutkimuksen johtaja Aaron Hunter, maapallon paleontologi. laitos Cambridgen yliopistossa. "Se tekee siitä erityisen."

C. fezouataensis asui muinaisella Gondwanan niemimaalla, suurella maalla, joka sisälsi osia nykypäivän eteläisistä mantereista. "Olosuhteet olivat ehkä lähempänä sitä, mitä ajattelemme nykyään olevan Etelämantereella", Hunter kertoi live sciencelle. Esi-isä asui varhaisen Ordovikikauden aikana (noin 485,4–460 miljoonaa vuotta sitten), muinaisen kylmän veden riutalla, jota ympäröivät enimmäkseen oudon näköiset lajit, kuten jättiläiskokoiset vedestä ravintonsa suodattavat eläimet, joita kutsutaan anomalokaridideiksi. Meritähden esi-isän nykyaikaisempi ilme olisi eronnut vertailusta.

 Tutkijat eivät ole varmoja siitä, mitä C. fezouataensis söi. Todisteet leuasta viittaavat siihen, että se ei todennäköisesti ollut suodattanut ravintoansa vedestä, kuten saman ajanjakson anomalokarididit ja jotkut nykypäivän hauraista tähdistä. Analysoimalla tarkasti fossiilia tiimi tunnisti piirteet, jotka antavat vihjeitä sen syntyperästä. "Istuimme ja tarkastelimme eläimen kaikkia yksittäisiä piirteitä", Hunter sanoi. Sitten he vertailivat näitä ominaisuuksia elävien eläinten ominaisuuksiin ja fossiileissa jo tunnistettuihin ominaisuuksiin. Sitten joukkue käytti sekä biologiaa että matemaattista algoritmia näiden antiikin meritähtien esi-isien sijoittamiseksi sukupuuhun.

 

Uusi analyysi osoitti, että C. fezouataensis ilmestyi ensimmäisen kerran tärkeänä ajanjaksona, joka tunnetaan suurena Ordovician biologisen monimuotoisuuden tapahtumana. "Silloin elämän monimuotoisuus todella lisääntyi, ja meritähti on yksi ensimmäisistä eläimistä, jotka tunnistaisimme tänään meressä", Hunter sanoi. Käyttämällä C. fezouataensista lähtökohtana on nyt mahdollista yhdistää noin 480 miljoonan vuoden takaiset meritähtien kaltaiset eläimet uudempiin fossiileihin ja sitten nykypäivän eläimiin. "Tämä on kiehtova tutkimus", Bertrand Lefebvre, paleontologi Ranskan kansallisen tiedekeskuksen (CNRS) ja Lyonin yliopistosta, kertoi Live Sciencelle sähköpostitse.

Lefebvre auttoi keräämään materiaalia Marokon alueelta, joka tunnetaan poikkeuksellisen hyvin säilyneistä fossiileistaan, ja hän myös tarkasti lehtiartikkelin. Hän ei kuitenkaan ollut kirjoittaja. "Tämä Marokosta tuleva uusi varhainen meritähti tarjoaa mielenkiintoisia välähdyksiä piikkinahkaisten varhaisesta evoluutiosta ja piikkinahkaisten kruunuryhmien alkuperästä". Se on suurehko ryhmä, joka sisältää meritähtiä ja hauraita tähtiä sekä merisiilejä, merililjoja ja merikurkkuja, Lefebvre sanoi. Mutta lisätutkimuksia tarvitaan etenkin myöhäisen Kambrikauden eläimistä (497 - 485,4 miljoonaa vuotta sitten), jotta voidaan täyttää aukko varhaisimpien piikkinahkaisten ja kaikkien viiden nykyisen ryhmän välillä, Lefebvre sanoi.

 Tässä tutkimuksessa vuosimiljoonat näyttelevät avainroolia, vaikka meillä ei ole tietoa niistä.

 

Lähde: 

Pester, Patrick. 2021.  This 480 million-year-old creature is the ancestor of all starfish. Live Science 22.1.