torstai 28. tammikuuta 2021

Arkeologit paljastivat kyltin Jeesus, Marian synnyttämä ilmoituksen kirkossa Isrealissa


 Kuva:  Tzachi Lang/Israel Antiquities Authority, fair use doctrine.

Joel Kontinen

Arkeologit ovat löytäneet 1500 vuotta vanhan kristillisen siunauksen, joka alkaa: "Kristus, Marian synnyttämä ", Israelin antiikkivirasto (IAA) ilmoitti 20. tammikuuta. Kreikan kielellä kirjoitettu kivimerkintä oli aikoinaan osa kattoaukkoa (ovikehysten yläpuolelle ulottuvaa rakennetta), joka koristi kirkon sisäänkäyntiä, joka sijaitsee nykyään et-Taiyiban kylässä (sitä kutsutaan myös Taibaksi) Jisreelin laaksossa Pohjois-Israelissa.

Kirkko itsessään on peräisin vuosisadan lopulta jKr. Se on siis voitu rakentaa Bysantin valtakunnan aikana. Oven yläosan lisäksi arkeologit havaitsivat, että aiemmin tuntematon kirkko sisälsi geometrisesti muotoiltuja mosaiikkikattoja. Kirjoitus hakattiin todennäköisesti kirkon avajaisvihkimiseen, kertoi tekstin kääntänyt Leah Di-Segni, Jerusalemin heprealaisen yliopiston arkeologian instituutin tutkija. Koko kirjoituksessa lukee: "Kristus, Marian synnyttämä. Tämä jumalaapelkäävimmän ja hurskaimman piispan [Theodo] siuksen ja onnettomimman Th [omasin] työ on rakennettu perusta - -. Kuka tahansa tulee, sen tulisi rukoilla heidän puolestaan. "

Kirjoitus tervehtii tulijoita ja siunaa heitä ", Di-Segni sanoi IAA: n lausunnossa." Siksi on selvää, että rakennus on kirkko eikä luostari: Kirkot tervehtivät uskovia sisäänkäynnillään, kun taas luostarit eivät yleensä näin tee."

Theodosius, yksi miehistä, joihin viitataan, oli yksi ensimmäisistä kristillisistä piispoista ja rakennuksen perustaja. Theodosius oli alueellinen arkkipiispa, mikä tarkoittaa, että hänellä oli uskonnollinen auktoriteetti suurempaan Bet She'anin metropoliin, johon sisältyi nykyinen et-Taiyiba.

"Tämä on ensimmäinen todiste Bysantin kirkon olemassaolosta et-Taiyiban kylässä, ja se vahvistaa muita löytöjä, jotka todistavat alueella asuneiden kristittyjen toimintaa", IAA: n arkeologi Walid Atrash sanoi lausunnossaan. Aikaisemmin arkeologit löysivät ristiretkeläisen kirkon jäännökset sekä luostarin, joka oli Bet She'anin uskonnollisen metropolin toimivalla alla.

Kuten monet muutkin muinaiset kivilohkareet - esimerkiksi 1800-vuotias alttari pakanajumala Panille, joka muurattiin uudelleen Bysantin ajan kirkkoon Israelissa - kattolaatta käytettiin uudelleen myöhemmin, mahdollisesti myöhäisessä Bysantissa tai varhaisen islamilaisen ajanjakson aikana. "Se löydettiin seinästä, joten tiedämme, että kivi käytettiin uudelleen rakennusmateriaalina. Todennäköisesti rakennus romahti ja rakennettiin uudelleen", IAA: n arkeologi Yardenna Alexandre kertoi The Jerusalem Postille.

Bysantin ajanjaksolla (viides - seitsemän vuosisata) tämä paikka oli kristillinen kylä, ja se muuttui kristilliseksi linnoitukseksi ristiretkeläisajalla. "Moderni arabikylä kasvoi sen ympärille, ja jotkut jäännökset ovat edelleen näkyvissä", Alexandre sanoi.

Tämä löytö kertoo Raamatun ja kristinuskon todellisuudesta.

Lähde:

Geggel , Laura. 2021.  1,500-year-old 'Christ, born of Mary' inscription discovered in Israel.  Live Science 22.1