tiistai 12. tammikuuta 2021

Uusi mehiläinen löydetty Israelista

 

Kuva Alvesgaspar CC BY-SA 3.0

 Joel Kontinen

Evoluution ja ilmastonmuutokset vuoksi lajit kuolevat sukupuuttoon, Israelista on nyt kutenkin löydetty uusi mehiläislaji.

Mehiläiset ovat elintärkeitä maataloudelle ja kasvikunnalle.

Kasvien pölytys perustuu pääasiassa mehiläisten hoitoon, mutta villien ja hoitamattomien pölyttäjien on todettu olevan erittäin tehokkaita, usein ratkaisevan tärkeitä tekijöitä luonnon- ja maatalousjärjestelmien pölytyksessä.

Israelilainen löytö julkaistiin äskettäin Belgian Journal of Entomology -lehdessä otsikolla: "Lasioglossum dorchini (Hymenoptera: Apoidea: Halictidae) - uusi mehiläinen Israelista.",

Israelilainen tutkimus keskittyi uhanalaisen hiekkaekosysteemin kunnostustoimien vaikutuksiin rannikkotasangoilla. Tällä alueella viime vuosikymmenellä tapahtuneet laajamittaiset eukalyptusistutukset aiheuttivat dramaattisia muutoksia elinympäristöjen ominaisuuksissa ja heikensivät paikallista biologista monimuotoisuutta. Professori Yael Mandelikin ja tohtorikoulutettavan Karmit Levyn johdolla maatalouden, elintarvike- ja ympäristötieteellisen tiedekunnan yliopiston entomologian osastolta tiimi on viettänyt viimeiset viisi vuotta tutkimalla näiden ennallistamistoimien vaikutusta ja erityisesti sitä, miten ne vaikuttavat paikalliseen mehiläiskantaan.

Lähde:

Siegel-Itzkovich, Judy 2021, Israel 365 News  8. 1.