torstai 3. elokuuta 2023

Yli ”500 miljoonaa vuotta” vanha meduusafossiili


 

Kuva: Christian McCall.

Joel Kontinen


Vanhan darvinistisen uskomuksen mukaan meduusoja ei pitäisi löytyä fossiilina, mutta nyt vanhin koskaan löydetty täysikasvuinen meduusafossiili on evoluution mukaan yli 500 miljoonaa vuotta vanha.

Kanadasta löydetty fossiili paljastaa, että meduusat kehittivät elinkaarensa uintivaiheen yli puoli miljardia vuotta sitten.

Kanadasta löydetty fossiili on vanhin säilynyt aikuinen meduusa, joka on peräisin yli 500 miljoonan vuoden takaa. 1980- ja 1990-luvuilla tutkijat löysivät poikkeuksellisen säilyneitä jäänteitä useista meren eliöistä, mukaan lukien meduusoista, Burgess Shalesta, joka on runsaasti fossiileja sisältävä paikka Kanadan kalliovuorilla. "Burgess Shale tunnetaan uskomattomasta säilyvyyden laadusta, mukaan lukien eläimet, joilla on vielä silmät, vatsat ja suolet, ja joskus viimeiset ateriat ovat vielä sisällä", sanoo Joe Moysiuk Toronton yliopistosta Kanadasta. Kaivauksen jälkeen monet näistä fossiileista ovat kuitenkin pysyneet koskemattomina Toronton kuninkaallisessa Ontario-museossa. Moysiuk ja hänen kollegansa ovat tunnistaneet kaikkein vanhimman fossiilin aikuisesta meduusasta. Näyte kuuluu uuteen lajiin, jonka ryhmä antoi nimeksi Burgessomedusa phasmiformis.

Pehmeät kudokset eivät voi millään säilyä kymmeniä vuosimiljoonia.

Dinoista on myös 
löytynyt radiohiiltä, mikä osoittaa, että Mooses ja Genesis ovat ajankohtaisempia kuin Darwin ja Lajien synty.

"Tämä tarkoittaa pohjimmiltaan Burgess Shale meduusaa, jolla on haamumainen muoto", hän sanoo. "Nimi johtuu sen yleisestä vartalonmuodosta, jonka ajattelimme näyttävän vähän Pac-Manin haamulta."

Lähde:

Ly Chen, 2023. Oldest adult jellyfish fossil ever found is over 500 million years old, New Scientist 2.8.