perjantai 17. lokakuuta 2008

Evoluutio keskuudessamme?Viktoriajärven kirjoahven pääsi Naturen kanteen.
Joel Kontinen

Tiedemiehet ovat pitkään pohtineet, miten lajit muuttuvat toisiksi lajeiksi. Darvinistisen suuren kertomuksen mukaan kaikki elollinen on peräisin samasta sattumalta syntyneestä yksisoluisesta oliosta. Evoluutio edellyttää muutosta, muuten se pysähtyisi.

Nature julkaisi hiljattain jutun Viktoriajärven kirjoahventen lajiutumisesta. Bernin yliopiston tutkijan Ole Seehausenin johtama ryhmä seurasi ahvenien elämää. Tutkijat panivat merkille, että matalassa vedessä koiraskalat ovat enimmäkseen vihreitä ja sinisiä, ja syvemmissä vesissä ne ovat kirkkaan punaisia. Tämä johtunee siitä, että järven sameassa vedessä punainen valo tunkeutuu sinistä syvemmälle.

Marylandin yliopiston tutkija Karen Carleton selitti, että kalat erikoistuvat erilaisiin mikrohabitaatteihin eli elämään eri syvyydessä. Niiden näköaisti erikoistuu eri syvyyden valoon, ja näin kaksi erilaista ryhmää ei voi enää lisääntyä keskenään ja niistä tulee eri lajeja.

Evolutionistien maailmassa ei ole puutetta lajeista. Viktoriajärvessä lasketaan olevan 500 lajia kirjoahvenia.

Monet evolutionistit kuvittelevat, että nopea lajiutuminen kumoaa luomisopin. Näin ei kuitenkaan ole. Genesiksen laji (baramin) ei ole sama kuin biologian käsite laji. Esimerkiksi kaikki koiraeläimet (koira, susi, dingo, kojootti) kuuluvat samaan raamatulliseen lajiin. Hevonen, aasi ja seepra kuluvat niin ikään samaan lajiin. Tämän vuoksi Nooan ei tarvinnut ottaa läheskään niin paljon eläimiä arkkiin kuin skeptikot kuvittelevat.

Jumala on luonut lajeihin suunnattoman muutospotentiaalin. Mutta yksikään Genesiksen laji ei todistettavasti ole muuttunut toiseksi lajiksi. Viktoriajärven kirjoahvenetkin kuuluvat samaan Genesiksen lajiin.

Uutisen todenperäisyyttä heikentää se, että tutkijat eivät suinkaan huomanneet uuden lajin syntyä. Kuten tohtori Jonathan Wells toteaa, he vain havainnoivat jo olemassa olevia lajeja ja tekivät tästä päätelmiä, jotka ovat varsin harhaanjohtavia.

Nature-lehden juttu on tavanomaista uusdarvinistista satuilua, joka perustuu olettamukseen, että evoluutio on totta ja että sitä tapahtuu kaiken aikaa.

Lähteet:

Blake, Kelly. 2008. The Color of Evolution: How One Fish Became Two Fish. Physorg. Com. http://www.physorg.com/printnews.php?newsid=142615133

Seehausen, Ole, Yohey Terai, Isabel S. Magalhaes, Karen L. Carleton, Hillary D. J. Mrosso, Ryutaro Miyagi, Inke van der Sluijs, Maria V. Schneider, Martine E. Maan, Hidenori Tachida, Hiroo Imai & Norihiro Okada.. 2008. Speciation through sensory drive in cichlid fish. Nature 455, 620-626 (2. 10. 2008).

Wells, Jonathan. 2008. One Long Bluff. Evolution News & Views. http://www.evolutionnews.org/2008/10/one_long_bluff.html#more