keskiviikko 11. heinäkuuta 2012

Mitä tekemistä “jumalhiukkasella” on Jumalan kanssa?
Tintoretto: Eläinten luominen (n. 1550). Kuva Wikipediasta. “Jumalhiukkanen” tuskin kykenee kertomaan meille mitään hiukkasten alkuperästä.Joel Kontinen

Kun tähän asti pelkästään teoreettisena pidettyä hiukkasta aletaan kutsua jumalhiukkaseksi, voinemme epäillä, että se ei ole aivan tavallinen hiukkanen. Toisaalta mikään luomakunnassa ei ole täysin tavallista. Esimerkiksi pikkuruinen solu on täynnä hämmästyttävän tehokkaita nanomoottoreita ja näemme matematiikkaa kaikkialla luonnossa.

Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERN:in tutkijat joka tapauksessa pitävät Higgsin bosonin löytymistä merkittävänä läpimurtona, vaikka hiukkasen olemassaolo selviää lopullisesti vasta jatkotutkimuksissa.

Aineen alkuperästä se voinee kertoa yhtä paljon kuin painomuste kirjapainon synnystä.

DNA:n rakenteen selviäminen 1950-luvulla ja sitä seuranneet biokemian läpimurrot osoittivat, että solu on äärimmäisen mutkikas. Nyt näyttää siltä, että Higgsin hiukkanen kertoo aineen koostumuksen olevan mutkikasta.

Biologia, genetiikka, kemia ja nyt myös fysiikka kumoavat yksinkertaisen ja mekanistisen käsityksen luomakunnasta. Kaikki on tehty ihmeellisesti.