maanantai 25. maaliskuuta 2013

Orjuus rehottaa aikamme maailmassa orjuuden uhrien muistopäivänäKristitty poliitikko William Wilberforce (1759-1833) kamppaili pitkään orjakaupan lopettamiseksi. Kuva: Karl Anton Hickel, Wikipedia.
Joel Kontinen

Tänään vietetään kansainvälistä orjuuden uhrien muistopäivää. Jokin vuosi sitten YK:n pääsihteeri Ban-KI-moon arveli, että maailmassa on 27 miljoonaa orjaa.

Orjuus on edelleenkin aivan liian monille karmaisevaa todellisuutta, riippumatta siitä, ovatko he raskasta kivääriä raahaavia afrikkalaisia lapsisotilaita, prostituutioon pakotettuja itäeurooppalaisia naisia vai tehtaassa nälkäpalkalla puurtavia aasialaisia pikkulapsia.

Orjuus riistää uhreiltaan ihmisarvon.

Tänään on hyvä muistaa, että monet huomattavat orjakaupan vastustajat olivat tunnustavia kristittyjä.

William Wilberforce (1759-1833) oli kristitty kansanedustaja ja aktivisti, joka taisteli orjakauppaa vastaan vuosikymmenien ajan, kunnes se kiellettiin lailla Brittiläisessä imperiumissa vuonna 1833.

Tunnettu lähetyslääkäri ja tutkimusmatkailija David Livingstone (1813 - 1873) puolestaan vastusti Afrikassa rehottavaa orjakauppaa.

Meidän kannattaa myös muistaa, että moni, joka kuvittelee olevansa vapaa, on todellisuudessa orja. Jeesus sanoi: ”Totisesti, totisesti: jokainen, joka tekee syntiä, on synnin orja” (Joh. 8:34), mutta Hän myös selitti, miten synnin orjuudesta voi vapautua: ”Jos Poika vapauttaa teidät, te olette todella vapaita” (Joh. 8:35).

Tällaiseen vapauteen Kristus kutsuu kaikkia ihmisiä myös tänään, kansainvälisenä orjuuden uhrien muistopäivänä.


Lähde:

Hiltunen, Vesa-Pekka. 2013. Orjuus ei ole hävinnyt minnekään. Aamulehti 25.3., A6.