sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Vauvat on ohjelmoitu ymmärtämään puhetta, uusi tutkimus osoittaaIhmisen aivot ovat erittäin tehokkaat ja hyvin suunnitellut. Kuva Wikipediasta.Joel Kontinen

Meidän on entistä vaikeampaa selittää kielen omaksuminen ja edes ymmärtäminen pelkästään naturalistisesta perspektiivistä.

Noam Chomsky totesi jo 1950-luvulla, että ihmisvauvoilla on synnynnäinen “kielenomaksumisväline,” joka auttaa niitä oppimaan puhuttua kieltä. Uudet tutkimukset viittaavat siihen, että vauvoilla on tämä kyky jo ennen syntymää.

Nature news kuvaili äskettäin the Proceedings of the National Academy of Sciences –tiedelehdessä julkaistua tutkimusta:

Vaikka jopa kolme kuukautta ennenaikaisesti syntyneiden vauvojen aivot ovat vielä rakenteilla, he kykenevät jo tunnistamaan puheesta tavuja samalla tavalla kuin aikuiset, aivokuvaustutkimus osoittaa.”

Mistä tämä voisi johtua? Voisi luulla, että ihmisvauvat on ohjelmoitu ymmärtämään puhuttua kieltä. Tämä viittaa erittäin älykkääseen suunnitteluun.

Tietoisuuden tavoin myös kieli - joka on täysin immateriaalinen eli aineeton ominaisuus – sopii huonosti evoluutiomalliin.

Lähde:

Nuzzo, Regina. 2013. Babies' brains may be tuned to language before birth: Brain imaging shows that premature babies process speech in similar ways to adults. Nature News (25.2.).