lauantai 23. maaliskuuta 2013

Pyhä ilmastonmuutos?Aktivistit muistavat maata monin tavoin näin keväällä. Kuva: NASA.


Joel Kontinen

Kevät on ilmastonmuutoksen aikaa. Ensin keksittiin maan päivä, jota vietetään 22.4. Sitten sen rinnalle nostettiin maan tunti (Earth Hour), jota moni viettää tänään 23.3. Ideana on sammuttaa valot illalla tunniksi muistutukseksi siitä, että ihminen muuttaa ratkaisuillaan ja teoillaan ilmastoa.

Aktivistien mukaan meidän on tehtävä hyviä tekoja ja pelastettava planeettamme. He käyttävät siis varsin uskonnollista kieltä, mutta he ovat antaneet pelastajan roolin ihmiselle.

Ilmastonmuutos on viime vuosina saanut yhä enemmän uskonnollisia piirteitä.

Kun vielä muistamme, että helmikuussa vietettiin darwininpäivää, niin luonnon palvojilla alkaa olla yhtä paljon juhlapäiviä kuin kristikunnallakin.

Lisäksi ne ajoittuvat sopivasti pääsiäisen aikaan.

Aamulehti kirjoitti äskettäin jutun Helsingin yliopiston Kilpisjärven biologisen aseman johtajan professori Antero Järvisen näkemyksistä. Hän sanoi, että maapallon ilmasto ei ole lämmennyt lainkaan 17 vuoteen. ”Poikkeavia näkemyksiä ilmastonmuutoksesta on vaikea saada kuuluviin niin tiedeyhteisössä kuin mediassakin,” hän sanoi.

Dogmatiikka ei ole kirkon yksinoikeus. Sitä harjoittavat darvinistien lisäksi myös ne, jotka uskovat järkkymättä ilmastonmuutokseen.

Lähteet:

Earth Day 2013: The Face of Climate Change.

Kallio, Henripekka. 2013. Ilmastonmuutosta liioitellaan, väittää veteraanitutkija. Aamulehti 22.3, A10.